Za žhářským útokem v Bedřišce není podle policie rasismus

23. duben 2010
Zprávy

Za žhářským útokem na domek Romů v ostravské kolonii Bedřiška není rasový motiv, ale sousedské spory. Oznámili to dnes policisté s tím, že dva podezřelí skončili ve vazbě. Jde o sousedy poškozených, ženu a jejího mladistvého syna.

Státní zástupkyně Brigitta Bilíková řekla, že obvinění podle všeho věděli, co dělají a co tím mohou způsobit.

„V daném případě byly pravděpodobným motivem jejich jednání osobní vztahy. Hořlavinu, která byla použita k výrobě zápalné lahve, měli pachatelé doma. V průběhu trestního řízení obě osoby spolupracovaly,“ dodala Bilíková. Kriminalisté zároveň vyloučili rasový podtext činu a rovněž zavrhli hypotézu, že by za útokem stáli sami poškození.

Už ve středu ráno policie zadržela ženu, jejího druha a bratra a dva syny páru. Z domu je odvedli v poutech. Později tři členy rodiny propustili.

Ženě ze sousedství poškozených teď hrozí za pokus vraždy až 20 let za mřížemi a jejímu mladistvému synovi pěr až deset let.

Kriminalisté proti nim jako důkazy mají svědectví, biologické stopy i otisky prstů. V jejich obydlí také provedli rozsáhlou domovní prohlídku.

Žháři na domek v kolonii zaútočili v polovině března. Zápalnou láhev s ethyletherem prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala třináctiletá dívka. Láhev se ale nerozbila a chemikálie tak nezačala hořet. Dívka knot u láhve duchapřítomně uhasila. Pachatelé museli vědět, kdo v kterém pokoji spí.

„V Bedřišce je nyní velké napětí, panuje tam velká nervozita. Poškozená rodina se velmi bojí členů rodiny, která je napadla,“ říká sociální pracovník David Holub z občanského sdružení Vzájemné soužití, který s některými obyvateli dlouhodobě pracuje a i dnes se byl na místě podívat.

autoři: ada , mrk , dka , mak , Jan Richter , pir
Spustit audio