Za Putina a Krym, hlásají Noční vlci. A vyrazili na jízdu do Evropy

25. duben 2015

Navzdory polskému zákazu vyjela kolona ruských motorkářů na jízdu pod názvem Cesta vítězství - z Moskvy přes Bělorusko, Polsko, Česko a Slovensko do Berlína. Akcí chtějí uctít oběti druhé světové války. Dnes by měli z Moskvy dorazit do Smolenska, poté do Běloruska a k polské hranici. Polsko, Česko a další země ale jízdu považují za provokaci.

Noční vlci svou jízdu napříč Evropou pořádají bez většího mediálního zájmu každý rok. Cestou navštěvují místa bitev Rudé armády a hřbitovy padlých sovětských vojáků.

„Historie těchto velkých akcí je dlouhá a po celém světě jsme si získali spousty přátel. Autorita klubu Noční vlci je velmi silná i proto, že s lidmi komunikujeme bezprostředně a naši přátelé jsou u nás vždy vítání jako drazí hosté. Naše pohostinnost je jako na Kavkaze,“ říká vůdce klubu Alexandr Zaldostanov, zvaný Chirurg.

Klub vznikl už v roce 1989 jako vedlejší produkt politického uvolnění za Gorbačovovy přestavby. V chaotických 90. letech Noční vlci těžce hledali novou identitu a našli ji až s příchodem Vladimira Putina k moci v roce 2000.

Přihlásili se k pravoslaví a přimkli se k silnému vůdci natolik, že plně podpořili anexi Krymu, aktivně se jí zúčastnili a podobně se později pevně postavili na stranu proruských separatistů na východní Ukrajině.

I proto mnohé země vnímají jejich jízdu Cestou vítězství nikoli jako oslavu porážky nacismu, ale spíše jako export a demonstraci velkoruských idejí.

„Očekávali jsme, že hysterie kolem naší jízdy bude růst. Plánů se ale v žádném případě nezříkáme - startujeme 25. dubna. Řídíme se principem: Dělej, co můžeš, a co bude, to bude,“ dodává vůdce Nočních vlků.

Alexandr Zaldostanov ale neprozradil, jakým způsobem se Noční vlci do Evropy chtějí dostat, když jim Polsko přehradilo cestu.

autoři: mdo , sib
Spustit audio