Z knížete Svatopluka je rázem král starých Slováků

11. říjen 2009

Bez dobře zmapovaných dějin se neobejde žádný stát. A co teprve stát mladý, jako je například Slovensko? To je takřka paralyzováno mýtem o tisícileté nadvládě Maďarů, a tak se lidé ke své historii v rámci Uherského království téměř vůbec nehlásí. O to více však někteří historici pátrají v hlubinách dávnověku a hledají osobnosti, které by dosvědčily existenci slovenského národa ještě před vznikem Uherského království. Mezi tyto důkazy patří takzvaní staří Slováci a jejich král Svatopluk.

Pár kilometrů od rodiště mýtického zbojníka Jánošíka leží víska Stará Bystrica. Ještě nedávno tudy turisté jenom projížděli, teď je láká k zastávce zbrusu nový Slovenský orloj. Odhalil ho sám prezident republiky. Orloj zdobí sochy obrozenců a také dvou knížat Pribiny a Svatopluka. Z doprovodného textu se turisté dozvědí, že oba Staří Slováci vyvedli slovenský národ z temnot a především na tom má zásluhu král Svatopluk.

Svatopluka už několik let propaguje jako nejmocnějšího krále Slováků premiér Robert Fico. Na bratislavském hradě plánuje postavit i jeho sochu. Sklízí za to posměšky od liberálního tisku stejně jako od některých historiků. Ovšem málokdo ví, že premiérovy vlastenecké názory formuje publicista Drahoslav Machala.

"My nechceme jako Maďaři budovat legendy, my nejsme padlí na hlavu. Staří Slováci, to je pomocný termín, abychom si rozuměli, o čem mluvíme," tvrdí publicista.

Informace o knížeti Pribinovi

Drahoslav Machala je poradce premiéra Roberta Fica a je také takzvaný speechwriter. Premiérovi píše projevy. Machala přiznává, že propagování Svatopluka jako slovenského krále souvisí s bojem o národní identitu, kterou potlačovali i Češi.

"O tom se za Československa ani za bývalého režimu nesmělo mluvit. Slovensko bylo sevřené, tomu se říká dvojitý Nelson - Moskva a Praha," vysvětlil Drahoslav Machala. I slovenský premiér však ignoruje, nebo to alespoň neříká nahlas, že slovenský národ existoval i za Uherského království. Krále sv. Štěpána pak premiér přímo zatracuje. Drahoslav Machala z toho viní Maďarsko a prezidenta Lászloa Solyoma.

"Kdyby Solyomovi nekapalo na karbid a nejezdil sem jenom provokovat, tak tuto věc velmi rádi použijeme," řekl Machala.

Informace o knížeti Svatoplukovi

Společné dějiny zatím nejsou na Slovensku v módě, ale to se může změnit. Robert Fico je totiž pragmatik a jeho koníčkem podle Machaly byla archeologie. "Málokdo ví, že když měl Fico 14 let, tak kopal na Bojné. Našel tam pluh. Bojná dokazuje posunutí dějin křesťanství na Slovensku do 7. století," dodal publicista.

V Čechách a na Moravě je Svatopluk vnímaný jako Velkomoravské kníže. V Bratislavě je to slovenský král. Tak se o něm píše v nových publikacích a král se brzy dostane i do učebnic dějepisu. Hledání identity slovenského národa pokračuje.

mapa
Zvětšit mapu: Stará Bystrica
autor: lsm
Spustit audio