Vzdušná akrobacie může bolet. Propálily jsme si i trikoty, říká Anna Schmidtmajerová

1. listopad 2018

K cirkusu se prý dostala tak trochu omylem. „Měla jsem dva dětské sny: buď jsem chtěla být kosmonaut, nebo herečka,“ vzpomíná Anna Schmidtmajerová. 

Vzdušný tanec jako nebeský zážitek. Svět vidíte vzhůru nohama

Pro tanec na šálách je potřeba překonat strach

Někteří lidé jsou rádi, když ze sebe vyloudí něco jako taneční krok. Ale jsou i takoví, kterým už tanec na zemi nestačí, a tak se nechají zavěsit na šálu. Použijí ji jako gymnastickou pomůcku.

Po střední škole si tak mimo jiných podala dvě přihlášky na vysoké školy: na DAMU a taky na Vojenskou akademii na pilota. „Že mě přijali na DAMU, jsem věděla už před maturitou. Nechápala jsem, že se to stalo,“ usmívá se akvabela, akrobatka, herečka, zpěvačka a violoncellistka. 

Akrobacie, která bolí

Její scénou dnes jsou pražská Jatka78. Na jejich prknech (nebo spíš nad nimi) divákům předvádí neuvěřitelné kousky: na šálách se pohybuje v mnohametrových výškách, aby se pak během jediného okamžiku rozrotovala a v ohromné rychlosti se zastavila jen pár centimetrů nad zemí. 

„Musíte si natrénovat pohyby a to, jak se do triku zamotat. Musíte důvěřovat sám sobě.  Musíte mít nachozené, jak šály správně uvazovat. A nesmíte mít autopilota,“ popisuje.

Akrobacie na šálách totiž sice vypadá krásně, ale když vám nad zemí dojdou síly, může to ošklivě zabolet. „Když nemáte sílu a jedete po šále dolů, můžete si ruce propálit do masa. Kolikrát jsme si propálily i trikoty!“

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.