Vytápění a větrání v podlaze

22. únor 2002
Dobrá rada

Pohlahové vytápění je u nás čím dál tím rozšířenější. Lidé se však zároveň ptají, jestli se podlaha, která neustále sálá teplo, nepodepíše negativně na jejich zdraví. Andrea Říhová se proto zeptala Zuzany Mathauserové ze Státního zdravotního ústavu, jestli podlahové vytápění nemůže člověku škodit.

Mathauserová: Taková podlaha má svoje limity, její teplota by neměla překročit 27 až 28 stupňů Celsia. To je tepelný stav, který nemá negativní vliv na náš organismus, naopak je to příjemná záležitost. Při podlahovém vytápění nedochází k víření prachu v ovzduší. Při používání klasického vytápění, například při plochém či článkovém radiátoru, tak tím, jak stoupá teplý vzduch vzhůru, roztáčí vzduch v místnosti a víří případné usazené nečistoty. Také teplotní rozvrstvení je příjemnější, každý člověk má raději teplé nohy a studenou hlavu než naopak.

Vbytě má být nejen teplo, ale i odpovídající vlhko. Doporučujete klasické osvěžovače vzduchu, které visí na topení?

Mathauserová: To je spíše módní záležitost, dochovaná z minulosti, kdy visel na každém radiátoru nějaký zvlhčovač. Protože k vlhčení dochází odparem z vodní hladiny a plocha v keramickém odpařovači je velmi malá, tak je celkové zvlhčení v prostoru minimální. Podobný účinek mají vodní fontánky, které jsou jinak hezké a příjemné. Pokud opravdu potřebujeme prostor zvlhčit - máme alergické dítě, špatně se nám dýchá - tak je lepší použít zvlhčovač vzduchu, kterých je na trhu dost.

Lidé by měli často větrat, ale někdy mají dilema, jestli teplo vypouštět. Jak tedy šetřit energii a při tom mít čerstvý vzduch?

Mathauserová: To je trochu problém v současné době. Energie na vytápění je drahá a snažíme se šetřit. Utěsňujeme okna, vyměňujeme za těsná, plastová, zaskléváme lodžie. Tím omezíme energii na vytápění a ušetříme, ale zároveň zredukujeme větrání na minimum. Každá hospodyňka, každá babička dříve věděla, že to co v kuchyni vzniká - vlhkost, pachy, páry - se musí bezpodmíněčně odvést, jinak vše nasákne, vlhkost zůstane, začnou růst plísně. Proto každý, kdo opatří byt těmito těsnými uzávěry a nevětrá přirozenou cestou, by měl několikrát denně otevřít okno. V létě je to jednoduché, ale měl by tak činit i v zimě. Doporučuje se otevírat okno na plný průřez, na kratší dobu, stačí pět minut a byt je dokonale vyvětrán. Vzduch je sice studený, ale nedojde k ochlazení stěn, od kterých se pak brzo znovu ohřeje.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu