Vysvědčení ve školách dostávají i děti uprchlíků z Ukrajiny. Hodnocení ale mají jiné

30. červen 2022 07:07

Statisícům školáků začínají letní prázdniny. Ještě předtím ovšem obdrží vysvědčení. Ze škol si ho odnesou i děti uprchlíků z Ukrajiny. Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy sice školám doporučilo hodnotit ukrajinské děti slovně, třeba v největší základní škole v Náchodě ale dostanou klasické známky.  

Čtěte také

„My jsme chtěli, aby se ukrajinské děti ničím výrazně nelišily od českých žáků, kde hodnotíme normálně známkami,“ vysvětluje ředitel základní školy Komenského v Náchodě František Majer.

Známkovat budou i ty děti, které v lavicích českých škol strávili třeba jen několik týdnů. „Jedničku dáváme dítěti, které se aktivně zapojovalo v hodinách, snažilo se a dělalo nějaké pokroky. Dvojku dostávají děti, které se snaží, aktivně se zapojují, ale potřebují ještě stále drobnou dopomoc. A troku pak ti, kteří potřebují dopomoc opravdu velkou.

Horší známku než trojku si děti uprchlíků na téhle náchodské škole na vysvědčení neodnesou. „Protože hlavním kritériem byla snaha a aktivita při vyučovacích hodinách. A všechny ukrajinské děti se opravdu snažily v rámci svých možností.

Čtěte také

Prakticky všechny děti z Ukrajiny, které do tuzemských škol přišly po začátku války ve své zemi, prvotně řešily jazykovou bariéru.

Během vyučování tak měly intenzivní kurzy češtiny, kvůli kterým zameškaly výuku jiných předmětů. Z nich proto známku nedostanou. „Typické je, že například některé děti nejsou hodnoceny z dějepisu na druhém stupni, nebo z prvouky na prvním stupni.

Některé ukrajinské děti budou mít na vysvědčení jedničky navzdory tomu, že jejich znalosti takové známce neodpovídají. Třeba jako jeden z deváťáků ZŠ Komenského z matematiky.

Čtěte také

„Protože byl snaživý, tak jsme se dohodli na jedničce. Ale jeho znalosti nedosahovaly devátého ročníku školy, vysvětluje učitelka Iva Huňková.

Nespravedlivé vůči českým dětem, které umí víc, a přesto budou mít na vysvědčení známku horší, to podle ní není. Připomíná klíč, podle kterého škola děti uprchlíků známkovala. „Oni k tomu dostanou potvrzení, že ta jednička neodpovídá znalostem, ale především snaze žáka.

Pedagogové na této náchodské škole se současně shodují na tom, že příští školní roku už na děti z Ukrajiny budou mít mnohem větší nároky. Třeba i proto, že přes prázdniny mají možnost navštěvovat intenzivní kurzy češtiny.

Spustit audio

Související