Mezi uprchlíky z Ukrajiny jsou desítky dětí bez doprovodu. Nepřišly s rodiči nebo blízkou osobou

14. duben 2022 09:31

V Česku je podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí zhruba 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Třetina z toho jsou děti a část z nich přišla tzv. bez doprovodu, tedy bez rodičů nebo jiných blízkých osob. Potřebují proto pomoc státu. Podrobnosti k tématu zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Kolik dětí tzv. bez doprovodu stát eviduje? A jde tedy o sirotky?

Dětí z Ukrajiny bez rodičů nebo někoho blízkého je v Česku momentálně zhruba osmdesát, většinou jsou starší šestnácti let. Takové číslo uvádí zmiňované Ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle jeho pracovníků přitom nelze přímo říct, že jde o sirotky. Často jsou to totiž děti v pěstounské péči, které sice rodiče mají, ti se o ně ale nedokáží postarat a byly v takové situaci už před válkou.

Čtěte také

Počet takových, které osiřely až kvůli válečnému konfliktu v jejich rodné zemi, podle ministerstva nelze s ohledem na současnou situaci určit.

Co je ale jisté, i kdyby se takové dítě tady objevilo, není možná jeho adopce v Česku. Vyplývá to ze stanoviska ukrajinské vlády, která nesouhlasí s osvojováním dětí v cizině po dobu konfliktu.

A další jistota je podle pracovníků OSPODu to, že u ukrajinských dětí nejsou pochybnosti o jejich věku, jak to někdy bývá u uprchlíků z jiných částí světa. Ukrajinské děti u sebe mají vždy alespoň nějaký doklad.

Čtěte také

Kolik takových dětí je momentálně v Královéhradeckém kraji? A kde zatím žijí?

Jde o skupinu šesti dětí s pěstounkou. Pět z nich jsou sourozenci, s nimi je ještě jedna dívka. Na starosti je má pěstounka, která má tady i vlastního syna. Celkem jde tak o osm lidí. Momentálně žijí v ozdravovně Les Království, dočasný domov tam našli díky charitě. Bydlí ve dvou pokojích vedle sebe, bez sociálního zařízení, v nejbližší době by měli dostat k užívání pokoje se sociálním zázemím.

V Česku jsou několik týdnů, většina z nich nastoupila do škol, jeden chlapec se stále účastní distanční výuky vedené z Ukrajiny a měl by letos maturovat.

Čtěte také

Zatím byla řeč o dětech z Ukrajiny, které do Česka přišly bez doprovodu rodičů, případně blízké osoby a mají nárok na zvláštní ochranu. Pracovníci královehradeckého OSPODu, tedy Oddělení sociálně právní ochrany dětí, ale mluví o dalších desítkách nezletilých uprchlíků bez doprovodu rodičů. O jaké děti jde?

Jsou to děti, které do Česka dorazily sice bez rodičů, ale v doprovodu někoho z rodiny. Velmi často třeba už plnoletého sourozence, prarodičů nebo nějakého jiného příbuzného. Většinou jde o děti, jejichž rodiče zůstali na Ukrajině - buď tam bojují nebo jde třeba o policisty či hasiče.

Asi nejviditelnějším takovým případem v našem kraji byl pětiletý chlapec. Přijel sem bez matky, ta je hasička a měla ve své zemi povinnosti. Chlapce si tady vyzvedla až po nějaké době.

Spustit audio

Související