Výstava Milionáři času představuje Romy z Košic

7. červen 2017

Kdo jsou Romové? Je to národ bez vlastního území, ale s hymnou a vlajkou? Jsou to doopravdy milionáři času? To se ptá výstava Millionaires of time… Romové na východním Slovensku, která je od 31. května 2017 k vidění v Etnografickém muzeu ve Vídni.

„Můžeme přijít, kdy se nám zachce,“ říká František a vysvětluje, že je „milionářem času“. František je jedním z portrétovaných Romů výstavy, který si takto hraje s předsudkem o Romech, o kterých se často říká, že nerespektují dochvilnost a mají času, kolik chtějí.

V Evropě žije přibližně dvanáct miliónů Romů. Zhruba půl miliónů jich žije na Slovensku. Romskou kulturu významně ovlivnilo pronásledování, diskriminace a genocida. Sídliště Luník IX je ukázkovým příkladem romského ghetta a absolutního vyčlenění Romů ze společnosti. Audiovizuální výstava Millionaires of time poskytuje pohled do životů Romů žijících v jihozápadních částech Košic, v Luníku IX a Šace. Výstava, která je k vidění ve vídeňském Etnografickém muzeu do 24. září 2017, si klade za cíl odstranit předsudky a klišé, které romskou kulturu doprovází.

Autorkami projektu jsou fotografka Anja Schäferová a rozhlasová novinářka Elisabeth Putzová.
Výstava vznikla za podpory Goethe Institutu v Bratislavě, Rakouského kulturního fóra v Bratislavě a Rakouského rozhlasu (Österreichischer Rundfunk).

Rišo, Šaca-Košice (2015)

Výstava Millionaires of time … Romové na východním Slovensku
31. květen 2017 – 24. září 2017
Volkskundemuseum ve Vídni
Laudongasse 15-19 1080 Vídeň

autor: Eurocomm-PR
Spustit audio