Výstava, film, rekonstrukce bitvy. Tábor různými akcemi připomene 600 let od smrti Jana Žižky

20. březen 2024 11:08

Od smrti husitského vojevůdce Jana Žižky z Trocnova uplyne 11. října 2024 šest set let. Významné výročí svého historického hejtmana si připomene město Tábor. Obyvatelé a návštěvníci budou mít na výběr z celé řady akcí různého charakteru, ať už jde o symfonický koncert, rekonstrukci bitvy, výstavy nebo televizní dokument nazvaný Pravda o Janu Žižkovi.

„Pro mě osobně je to nesmírně významná osobnost českých dějin a myslím, že je to osobnost velmi motivující,“ říká režisér Vít Bělohradský, který ve spolupráci s městem Tábor natáčí pro Českou televizi dokument nazvaný Pravda o Janu Žižkovi.

„Je ale velmi složité dívat se na něj z pohledu z dnešní doby, protože svá rozhodnutí dělal v době své, kdy byla ta řešení považována za normální. Mluvím třeba o akcích, které jsou ze současného pohledu hodnoceny jako velmi kruté, ale když o tom hovořím s historiky a snažím se dívat pohledem té doby, tak to vlastně byla standardní vojenská řešení některých situací. Myslím, že objektivně lze říci, že to byl geniální stratég a vojevůdce,“ dodává.

Žižkovu osobnost připomene i výstava Jan Žižka – 600 let, kterou se svými kolegy připravuje ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka. „Výstava bude zaměřena především edukativně, mohla by to být taková otevřená interaktivní učebnice dějepisu, ale zaměřená na poznání doby, ve které Jan Žižka působil. Chceme vysvětlit motivy, které ho vedly k tomu, jak se zapojil do husitské revoluce, o co mu vlastně šlo, čemu věřil, co ho pudilo k tomu, aby byl v čele vojsk na konci svého života,“ popisuje.

Čtěte také

Návštěvníci výstavy uvidí i krátký film režiséra Jana Míky, který se musel vypořádat s úkolem představit Žižkovu životní pouť v sedmiminutové animaci. „Jsme ve fázi dokončování filmu. Je primárně zaměřený na dětského diváka, ale věříme, že bude zábavný i pro dospělé, protože je hravý, stylizovaný, pracuje s velkou mírou nadsázky. Všechny postavy perfektně namluvil herec David Novotný,“ uvádí režisér.

21. června odehraje Symfonický orchestr Českého rozhlasu na Žižkově náměstí v Táboře cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast. „Sám Bedřich Smetana si při komponování přál, aby to bylo uváděno při mimořádných příležitostech. Rádi bychom se přihlásili k symfonické básni Tábor, která se konkrétně věnuje etapě husitství, a možná tam ještě po konzultacích s dirigentem doplníme část novodobého chorálu zaranžovaného v roce 2020. To by mohla být taková specialita přímo pro Tábor,“ doplňuje starosta města Štěpán Pavlík.

Na léto je pak připravena rekonstrukce historické bitvy Dobytí hradu Příběnic, která se uskuteční na louce u Klokotského kláštera v Táboře.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související