Výroba sýrů není věda, ale řemeslo, říká výrobce kozích sýrů, které oceňují i ve Francii
Kozí mléko jako podřadná a zapáchající potrava pro prasata? I s takovými předsudky prý k Davidu Kolmanovi z farmy Krasolesí, která získala bronz v prestižní soutěži Farma roku 2013, často lidé přicházejí. „Bývají to většinou zástupci starší generace. Když jim dám ochutnat sýr nebo jogurt, bývají překvapeni, jak dobře to chutná,“ popisuje v rozhovoru se Zuzanou Burešovou.
Výroba sýrů není věda, ale řemeslo – a je potřeba se ho naučit, shrnuje David Kolman. „Když jsme postavili sýrárnu, měli jsme štěstí. Chtěli jsme dělat plísňové sýry francouzského typu, které tu tenkrát nikdo nedělal, a já měl čas se to učit. Plísňové sýry jsou sice jednoduché, ale je potřeba pochopit jejich podstatu a vyladit podmínky jejich zrání. Trvalo to dva a půl roku,“ vzpomíná.
Několikrát už na vlastní kůži zažil – a na vlastní jazyk ochutnal – jak vynikající jsou pravé francouzské plísňové sýry. „Navštívil jsem ve Francii řadu míst, kde je prodávají – a samozřejmě jsem se prodávajícím díval pod ruce,“ usmívá se. „U nás taková tradice prodeje sýrů není, proto se snažím přiblížit francouzskému vzoru.“
Předem rozkrájené, navážené a zavakuované balíčky sýrů? Něco takového ve Francii nezažijete. „Tento přístup se mi u nás nikdy nelíbil, chtěl jsem proto francouzskou kulturu prodeje, kdy sýry nejsou zabalené a prodejce každému odkrojí, kolik chce, přenést k nám do Česka. A zatím se mi to daří, byť je podobný způsob prodeje náročnější na hygienu,“ vysvětluje David Kolman.
Jak se vlastně vyrábí sýr? I na to se Zuzana Burešová svého hosta zeptala. A zajímalo ji třeba i to, co obnáší chov náročných anglonubijských koz.
Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Putinův vzkaz Trumpovi by mohl být: Kazí nám to Zelenskyj, míní o velikonočním příměří Procházková
-
Turkovu jízdu po dálnici řeší policie. Na tachometru měl 200 kilometrů v hodině, hrozí mu ztráta řidičáku
-
Putin neprodloužil velikonoční příměří ve válce na Ukrajině. Oficiálně vyprší v noci na pondělí
-
Američanky jsou mistryně světa v hokeji. Nad Kanadou zvítězily v prodloužení 4:3