Vyhladovělí Palestinci si zakázali rozvody. Do konce postního měsíce ramadánu

29. květen 2017

Půst může u věřících vyvolávat podrážděnost. Ochránit je před neuváženými rozhodnutími má nový palestinský zákaz rozvodů platný na území Palestiny v době ramadánu.

Když jste hladoví a ještě ke všemu vám někdo zakáže pití a kouření, můžete reagovat poněkud podrážděně. Přesně toho si všimli i v Palestině, kde stejně jako v dalších islámských zemích začal koncem minulého týdne postní měsíc ramadán. kvůli obavám z neuvážených a podrážděných reakcí v zemi dočasně zrušili možnost rozvodu.

Palestinský soudce Mahmud Habash prý nařízení vydal po zkušenostech z minulých let. Půst prý vede k unáhleneným reakcím, kterých pak manželé můžou litovat. A není se zase až tak čemu divit, muslimové nesmí jíst, kouřit ani pít až do setmění. Výjimky přitom platí jen pro staré a nemocné lidi, kojící nebo těhotné ženy, pro lidi na cestách a malé děti.


Ramadán je jedním z pěti pilířů islámu a má sloužit k přiblížení člověka k Bohu a sebereflexi. Podle tradice byl právě v této době seslán muslimskému prorokovi Mohamedovi korán. V době ramadánu se nemá válčit a muslimové se mají věnovat četbě koránu a náboženskému rozjímání.

Rozvodovost Palestinců v posledních letech roste, z velké části kvůli těžké ekonomické situaci rodin. Na palestinských územích okupovaných Izraelem je totiž velká nezaměstnanost. V roce 2015 se v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu rozvedlo přes osm tisíc párů, uzavřeno bylo na padesát tisíc manželství. V Palestině jsou možné pouze náboženskými soudy uzavřené sňatky či rozvody.

Svátek končí takzvaným veselým íd al-fitr, který letos podle kalendáře používaného v Mekce začne se zatměním slunce 24. června. Připadá na první den desátého měsíce lunárního kalendáře a na rozdíl od ramadánu v něm muslimové nesmějí držet půst.

Takzvaný veselý svátek se většinou slaví tři dny a je povinností poskytnout při něm pomoc chudým.

autoři: bal , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio