Výchovný ústav pro chlapce ve Žďáře nad Sázavou měl skončit. Ministerstvo ho nakonec zachová

24. červenec 2023 11:00

Jen do letošního roku měl původně fungovat výchovný ústav pro chlapce ve Žďáře nad Sázavou. Za jeho zachování bojovali jak zaměstnanci, tak i tamní děti. Ty si dokonce začaly před dvěma lety ústav samy opravovat. Ministerstvo školství ho totiž plánovalo uzavřít kvůli špatnému stavu budovy a nákladnosti oprav. Nakonec je všechno jinak. V síti výchovných ústavů by vypadly potřebné kapacity, a tak se ministerstvo rozhodlo zařízení zachovat.

„Myslím si, že toho ústavu bude škoda, protože mi dal do života hodně. Naučili mě tam strašně moc věcí,“ říkal před dvěma lety Lukáš, který výchovný ústav dříve navštěvoval a společně s dalšími chlapci se snažil o jeho záchranu.

Podobně se zapojili také zaměstnanci, například Vojtěch Odvárka, který v ústavu tehdy pracoval jako psycholog a byl i za dopisem ministrovi školství. „My jsme se snažili argumentovat i tím, že náš ústav dobře funguje. Je vlastně výjimečný tím, že chlapci chodí do civilních škol. Není to ústav se školou, kde by byli zavření převážnou část svého pobytu,“ popsal.

Ministerstvo školství uvádělo, že ústav ve Žďáře nad Sázavou skončí v letošním roce. Teď ale tvrdí, že jediné výchovné zařízení pro chlapce na Vysočině zachová. Kvůli rostoucí potřebě umisťovat děti do ústavů jsou podle něj kapacity sítě nedostatečné. „V rámci stávající sítě upravujeme kapacitu dle požadavku a potřeb na umístění dětí,“ uvádí nyní mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Podle vedoucí katedry speciální a inkluzivní pedagogiky Masarykovy univerzity v Brně Věry Vojtové může hrát v rozhodnutí ministerstva roli i to, že se klade důraz na umisťování problémových dětí do výchovných ústavů v blízkosti jejich rodin. Někde jsou tak kapacity napjatější než jinde. „To rozmístění ústavů není nijak systematicky udělané, protože to souvisí s tradicí nebo historií toho vývoje,“ připomíná.

Ze statistik ministerstva vyplývá, že kapacity výchovných ústavů jsou naplněné právě na Vysočině nebo Jihomoravském kraji. Počet dětí tam dokonce převyšuje uváděné lůžkové kapacity.

Celkově je ve výchovných ústavech v České republice přes tisíc míst. Dětí v nich ministerstvo školství momentálně eviduje 980.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související