Vyčerpaná Salačová se u soudu rozbrečela, vyhrožovali jí prý na internetu

9. srpen 2013
Zprávy

Nečekaně rychle skončilo pro dnešek hlavní líčení s obžalovanými v korupční kauze při zadávání středočeských zakázek. Výslech korunní svědkyně Ivany Salačové soud přerušil do pondělí. Požádala o to sama podnikatelka. Zdůvodnila to silným rozrušením kvůli údajnému vyhrožování na sociálních sítích.

Ivana Salačová se krátce po zahájení odpolední části hlavního líčení před soudem sesypala. Na sociálních sítích se totiž prý objevilo, že je “ženská na zabití“, a to ji silně rozrušilo. Proto požádala o odročení do pondělka.

Onu inkriminovanou větu měl podle advokáta Salačové vyvěsit na internet jeden z novinářů přítomných v jednací síni, a to s dovětkem, že se diví, že ji nepřejelo auto.

Salačová už dříve vyjádřila obavu kvůli svému rozhodnutí, že bude s policií spolupracovat. Bála se právě případného vyhrožování. I kvůli tomu, aby se něco nestalo jejím dětem.


Salačová dnes při otázkách obhajoby nepůsobila oproti včerejšku vůbec sebejistě. U pultíku pro svědky přešlapovala z nohy na nohu, do svých výpovědí se celý den zamotávala. Advokáti ji konfrontovali s jejími předešlými výslechy a Salačová často využívala práva odepřít výpověď nebo jí selhávala paměť.

Takový výpadek měla třeba v případě rekonstrukce hostivického gymnázia. Dříve tvrdila, že se její firma FISA na této zakázce nepodílela, prezenční listina z losování ale dokládá pravý opak.

Nicméně občas už šly otázky obhájců za hranu. Soudce Pacovský je musel několikrát napomínat, že dotazy jsou návodné a míří na věci, na které už Salačová odpovídala.

Filip Svoboda, advokát obžalovaného zástupce společnosti Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského, pak chtěl Salačovou konfrontovat se záznamem z odposlechů. Soudce ale na to opáčil, že při tomto objemu zvukových nahrávek není technicky možné tak rychle záznam připravit a přehrát, takže došlo jen na čtení přepisu.

Druhý ručník v ringu

David Rath, který o přerušení své výpovědi kvůli únavě požádal soud už včera, se dnes ke slovu nedostal. Celé dopoledne si ale dělal poznámky, z čehož se dá usuzovat, že toho bude mít vůči Ivaně Salačové hodně na srdci.

Poté, co i obžalovaná podnikatelka dnes přerušila svou výpověď, se začalo spekulovat, zda ono takzvané házení ručníku do ringu nemůže být jakási taktika. Zvlášť u Salačové, která dnes mluvila roztržitě a opakovala, že se bojí vyhrožování kvůli spolupráci s policí.

Zapečetěná jednací síň v budově Krajského soudu v Praze, kde začíná hlavní líčení v kauze poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha

Před soudem už včera Salačová například řekla, že za ovlivnění zakázky ve prospěch její a dalších firem si Rathovi známí, exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner Petr Kott, řekli o úplatek až 24 milionů korun. V případě opravy hostivického gymnázia pak měli dostat téměř tři miliony korun.

Rathovo jméno Salačová v souvislosti s úplatky přímo neuvedla. Sumu si měl Kott vyzvednout u ní v kanceláři. Podnikatelka také popsala, jak peníze na úplatky, kódovou řečí 'králíky', získávala - s jinými firmami si propláceli fiktivní faktury.

Líčení bude pokračovat celý příští týden. Soud se vrátí k výslechu jak Davida Ratha, tak Ivany Salačové. Vypovídat by měli i další obžalovaní.

autoři: mad , dka , msk , Mirko Kašpar
Spustit audio