Výběr vhodné hospodyně a úklidové firmy

5. březen 2002
Dobrá rada

Přijít večer z práce domů, mít naklizeno a na stole přichystanou večeři, to je asi sen každé zaměstnané ženy. Dnes se ovšem taková představa dá snadno realizovat. Stačí si sehnat hospodyni, která vám bude pomáhat. Jak na to, abyste vybrali tu správnou, o tom mluvila Andrea Říhová s Evou Kopečnou ze společnosti Domestica.

Kopečná: Hospodyně je paní, která k vám chodí pravidelně a většinou stačí, v běžném bytě, když chodí jednou týdně na čtyři hodiny. Dělá tak zvaný běžný úklid. Jedná se o práce, které klientka přes týden většinou nestihne. Vyluxuje, vytře podlahu, uklidí koupelnu, záchod, utře prach. Při pravidelných intervalech se zákaznice zabývá dílčími věcmi, třeba úklidem vnitřku skříní. Ve větších domech musí hospodyně docházet častěji a ve větším rozsahu. Někdo vyžaduje hospodyni s velkým H, která většinu záležitostí řeší sama. Sundání a praní záclon, převlékání ložního prádla, doplňování potravin, jiné nákupy. To už je služba, kdy zákazník hospodyni zaměstnává na osm hodin denně.

Jak mohou pomoci úklidové firmy?

Kopečná: Úklidová služba dělá většinou hrubší práce, myje okna, čistí koberce, drátkuje parkety.

Kolik se hospodyním a úklidovým firmám platí?

Kopečná: Za hospodyni, záleží na lokalitě, zaplatíte kolem stokoruny za hodinu. Úklidové služby se platí od metru, podle jejich tabulkových cen.

Jak poznat dobrou agenturu, která má kvalitní, důvěryhodné hospodyně?

Kopečná: Je potřeba si velice pečlivě vybírat, přece jenom pouštíte cizího člověka do bytu. Přednost mají agentury s kanceláří, ne v bytě, kam můžete přijít a vidět jak firma funguje. Vyžadujte písemnou smlouvu, kde si přečtete, k čemu se agentura zavazuje. Ptejte se, podle jakých kritérií si vybírají spolupracovníky, je-li pojištěna na případné škody, výpovědní lhůty. Hledáte-li přes inzeráty či Zlaté stránky a je uveden pouze p.o. box nebo mobilní telefon, tak buďte velice opatrní.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu