Všichni polští biskupové budou lustrováni

12. leden 2007
Zprávy

O překonání krize v polské církvi - související s nedávnou rezignací varšavského arcibiskupa Stanislawa Wielguse - jednali ve Varšavě polští biskupové. Stín na bezúhonnost kněžství totiž vrhlo zjištění, že Wielgus v minulosti spolupracoval s komunistickou tajnou službou.

Nejvyšší představitelé polské katolické církve se na mimořádném zasedání Biskupské konference dohodli, že všichni polští biskupové projdou v příštích měsících lustrací. Lustraci má provést církevní lustrační komise. Prohlásil to předseda Biskupské konference arcibiskup Józef Michalik.

Konference zároveň rozhodla o tom, že se zřídí speciální komise, která má prověřit pravdivost dokumentů v Ústavu národní paměti, protože mnoho z nich mohla bývalá státní policie zfalšovat. Konference také ustavila funkci prostředníka mezi církví a komisí církevních historiků, který má dohlížet na to, aby všechny informace byly pravdivé a objektivní.

Velký zastánce lustrací v polské katolické církvi kněz Tadeusz Isaković Zaleski rozhodnutí konference o lustracích přivítal. Řekl ale, že přichází příliš pozdě.

autor: mdo
Spustit audio