Volby na Slovensku: Půjdou Romové volit kvůli Kotlebovi?

29. únor 2020

Na Slovensku žije přes 400 tisíc Romů, z toho polovina v osadách, které mají k poměrům 21. století daleko. Jde o 7% slovenské populace, přitom takto velká skupina lidí nezajímá žádnou politickou stranu. I proto Romové nepatří mezi aktivní voliče.

Tvrdé protiromské útoky krajně pravicové strany Kotlebovci přiměly Romy k účasti ve volbách.

„Byl jsem se podívat na mítinku a chtěli jsme si s ním osobně promluvit, ale nešlo to.“

Tak mluví třicátník Milan o protestu na předvolebním mítinku Kotlebovců v Levoči. Šlo vůbec o jednu z prvních protestních akcí, do kterých se Romové zapojili.

„Existují slušní Romové, kteří pracují. Ti, které on nazývá parazity. Ne všichni Romové jsou špatní. Jen ty, co pracují, nikde neukazují. Mluví se jen o těch zlých, co nám dělají ostudu.“

Fašismus ve 21. století

Milan žije v obyčejném domku ve Spišském Hrhově a právě vede do školy dva malé syny. Jeho sousedé odjeli na druhý konec obce, kde dokončují dřevostavbu. Na otázku, zda zná nějakého romského kandidáta, odpovídá Tono, místní zedník:

„Ne. Byl tam někdo?“

A jeho kolega odpovídá: „Byla tam jedna žena, ale nevím, jak se jmenuje.“

Tono pokračuje: „Co by Kotleba chtěl? Aby se bílí s cigány porvali? Když spolu dobře vycházíme? Tady u nás ve vesnici rasismus neznáme!“

Kotleba je tedy vaším společným nepřítelem?

„Ano. Ty jeho názory, že máme jít do plynu – to je normální fašismus ve 21. století! Je snad blázen?“

Spišský Hrhov jde v soužití Romů s majoritou příkladem

Spišský Hrhov je vesnice, ve které žije pětina Romů. Přesto se sem ve velkém stěhují lidé z města. Láká je sem starosta Vladimír Ledecký, který jako jeden z mála na Slovensku změnil osadu v normální bydlení a obec je proslulá bezproblémovým soužitím.

„V těchto volbách Romové k volbám přijdou a budou volit proti Kotlebovcům. Jemu za to můžeme poděkovat – to on je spojil a nastartoval.“

Starosta Ledecký kandiduje ve volbách Za ľudí, což je strana bývalého prezidenta Andreje Kisky. Na kandidátce této strany jsou i dva Romové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.