Víte, kdy poslanec ztrácí mandát?

11. prosinec 2016

Poslanecký mandát vzniká okamžikem zvolení. Tím je zpravidla druhý den voleb. Práva a povinnosti poslance upravuje Ústava České republiky. A téměř stejná pravidla platí i pro mandát senátora.

V ústavě se uvádí šest důvodů, kdy zákonodárcům mandát zaniká. Stane se tak, když odmítnou složit slib, vzdají se mandátu nebo ztratí volitelnost. Dále pak když uplyne jejich volební období, které je pro poslance čtyřleté.

Čtěte také

Protože je mandát poslance pevně spojený se členstvím v dolní komoře Parlamentu, jeho mandát zanikne také v případě, že dojde k rozpuštění Poslanecké sněmovny.

S postem poslance nebo senátora je neslučitelný výkon úřadu prezidenta republiky, soudce nebo další funkce stanovené zákonem. To znamená, že poslanecký nebo senátorský mandát zaniká dnem, kdy se jeho držitel ujal prezidentského úřadu nebo jiné pozice s mandátem neslučitelné.

Pokud v budoucnu dojde ke změně ústavy, dočkáme se zřejmě toho, že by ztrátu mandátu zákonodárce znamenalo i přeběhlictví a hlavně odsouzení za úmyslný trestný čin.

Spustit audio