Vítáte koaliční plány na zrušení většiny poplatků ve zdravotnictví?

17. prosinec 2013
Radiofórum

Formující se koaliční vláda hodlá zrušit poplatky ve zdravotnictví.

Z regulačních plateb by měla zůstat jediná, a to 90tikorunový poplatek za ošetření na pohotovosti. Ten podle vyjednavačů ČSSD, ANO a KDU-ČSL jako jediný plní svou funkci a zabraňuje zbytečným návštěvám pohotovostí.

Platby za návštěvu lékaře zavedla v lednu 2008 vláda Mirka Topolánka, konkrétně tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Od samého začátku se proti poplatkům tvrdě postavili opoziční politici i mnozí pacienti.

Platnost poplatků také několikrát projednával Ústavní soud. V červenci jejich část, společně s tzv. nadstandardy, zrušil.

Jak hluboce výpadek příjmů z poplatků české zdravotnictví zasáhne? Je vláda dostatečně připravená tuto ztrátu kompenzovat? A jak to, že se poplatky u lékaře u nás nesetkaly s pochopením?

Hostem Zuzany Burešové bude po 19:00 někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví a zastánce zdravotnické reformy Tomáš Cikrt.

Pořad začíná jako tradičně po zprávách v 19 hodin.

Diskutujte s námi o tématu na našem Facebooku zde. Pokud chce říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme!

autor: zbu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.