Víra nemusí být nuda. Jsme moc zalezlí v kostelích, říkají faráři z YouTube Pastoral Brothers

1. únor 2021

Pastoral Brothers. Tak si říkají dva youtubeři, podcasteři a hlavně evangeličtí faráři Jakub Malý a Karel Müller. Na YouTube, Facebooku i Instagramu sbírají nové a nové followery odvážnými, vtipnými a glosujícími videy o víře i české politice. „Když jsme byli na roční farářský praxi, kde jsme se učili, jak učit o víře, říkali nám, ať to hlavně děláme tak, aby to bavilo nás,“ vysvětlují v rozhovoru pro Radio Wave.

„Uvědomili jsme si, že se v církvi můžeme i zasmát. Že to může být odlehčený, ne pořád to suchopárné a vážné povídání,“ popisuje Müller, který s kolegou farářem plní sociální sítě humornými i poučnými videy. Jedno z nich například rozebírá „divné“ momenty v Bibli. „To neoddiskutujete, že v Bibli jsou bizarní příběhy,“ vysvětluje Malý.

I tak za odlehčený styl schytávají kritiku od svých církevních kolegů i ateistů. Může humor, který na svých sítích používají, fungovat jako zkratka k víře? „Nic jinýho než humor na českou společnost nezabírá,“ směje se Malý. „Jsme švejkovský národ, kdybychom byli smrtelně vážní, v obleku a s ulízanými vlasy, nikdo by si nás nevšímal. Takhle vidí, že si ze sebe umí církve udělat legraci, zkritizovat se,“ doplňuje ho Müller.

Proč v Boha věří jen asi devět procent mladých Čechů? Jak se dostali k víře Pastoral Brothers? A proč se faráři tak málo usmívají? Poslechněte si celý rozhovor s evangelickými faráři z YouTube Jakubem Malým a Karlem Müllerem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.