Vignamaggio: skvostné vinice kolem zámku, kde Leonardo namaloval Monu Lisu

4. srpen 2017

Toskánsko je známé především díky výtečnému vínu. Jde ale taky o krajinu, kde se dostanete na stopu možná nejslavnějšího světového portrétu. Podíváme se do míst kde Leonardo možná maloval Monu Lisu.

Do Toskánska, do oblasti Chianti, se jezdí hlavně za vínem. Během návštěvy tohoto regionu se ale můžete dostat i do míst, která mají historicky mimořádný význam. Nebo můžou mít. Na zámku Vignamaggio jsou totiž přesvědčení o tom, že tam Leonardo da Vinci maloval slavnou Monu Lisu.

Vignamaggio je proslulé vynikajícím vínem, vinohrad leží jen dvě desítky kilometrů od Florencie a jeho součástí jsou i překrásné zahrady. Já jsem se ale sem přijel podívat hlavně proto, že právě tady mohl Leonardo malovat Monu Lisu.


Mona Lisa vznikala dokonce nadvakrát. Poprvé v roce 1479 ve skromném domě rodiny Gherardiniů, podruhé o 24 let později v da Vinciho ateliéru. Malíř ji zvěčnil na desce z topolového dřeva.

Protože na zámku bydlela rodina Gherardini a Gioia, která tu pracuje jako průvodkyně je přesvědčena o tom, že právě tady ji maloval Leonardo da Vinci. Alespoň jí to vždy tvrdili její rodiče. Historik Giogio Vasari, významný životopisec Leonarda, ve svých pamětech píše, že Leonardo maloval Monu Lisu jak v rodinném domě, tak i v nedalekém kostele v Montagliari.

Věčný nespokojenec, všestranný umělec a vynálezce se nedokázal od tohoto obrazu odloučit. Po čtyřech letech neustálého vylepšování k Lise přilnul. A to tak, že tuto zakázku nikdy neodevzdal. Dostal ji od kupce Franceska Del Gioconda, který byl jejím manželem.

autoři: jšm , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio