Velké malé zprávy 9. listopadu 2005

9. listopad 2005
Velké malé zprávy

Vzácné borovici, pamětnici dinosaurů, hrozí vyhynutí. Norové vytvořili nový světový rekord ve filmománii. Archeologové hledají způsob, jak nahlédnout do pyramid bez kopání nalezišť. Madridské úřady vyhlásily antihlukovou kampaň. Frankfurtské letiště bude testovat Airbus A380. Na mopedu kolem starobylého chrámu.

Borovici druhu Wollemia nobilis, o které se ještě nedávno myslelo, že zanikla, nyní skutečně hrozí vyhynutí. Tato australská pamětnice doby dinosaurů je napadena nebezpečnou houbou, upozornil podle agentury EFE ředitel národních parků a služby pro divokou faunu a floru v australském státě Nový Jižní Wales. Podle něj tuto houbu do zakázané oblasti v národním parku Wollemi zavlekli pravděpodobně nezodpovědní turisté.

Park leží v horské oblasti asi 200 kilometrů západně od východoaustralského Sydney. O úmyslnou nákazu asi nejde, spíš o "nevědomost toho, co dělali", dodal biolog. Místo se vzácnými rostlinami je udržováno v tajnosti od roku 1994, kdy tam bylo objeveno 39 jedinců tohoto prehistorického stromu. Infekci způsobuje plíseň skořicovníková, které je připisováno vymírání eukalyptů v západní Austrálii i na dalších místech.

Záchrannému týmu se podařilo infekci na stromech zjistit včas, takže lze ještě zastavit šíření houby, která spolu s ohněm tvoří největší možné nebezpečí pro rostlinný druh. V říjnu se konala aukce, na které bylo vydraženo téměř 300 mladých výpěstků borovice za průměrnou cenu 2800 dolarů, a tuto komerční strategii ospravedlňuje údajně právě tato infekce jako jistý druh pojistky proti vymření divoce rostoucích druhů.

Někteří vědci objevení borovice Wollemia přirovnali k nálezu živého dinosaura. Poslední vzorky tohoto stromu totiž pocházejí právě z období dinosaurů. Pak jeho stopy na povrchu země končí a až do svého nálezu byl pokládán za vymřelý druh.

Třicet osm filmů za 70 hodin a 33 minut v jednom zátahu dokázali zhlédnout čtyři Norové, a vytvořili tak nový světový rekord ve filmománii. Filmoví maniaci, tři muži a jedna žena, vstoupili v pátek ráno do kina a vyšli z něho v pondělí značně pobledlí a vyčerpaní. Za tu dobu zhlédli pestrý rejstřík filmů - od Karlíka a továrny na čokoládu s Johnnym Deppem až po švédský film Zozo, ve kterém malý libanonský chlapec přijde o rodiče a sourozence a těžko se adaptuje u prarodičů ve Švédsku.

Podle internetového serveru NRK zahájilo pokus o zapsání do Guinnessovy knihy rekordů jedenáct odvážlivců. Sedm z nich se ale postupně odporoučelo do říše snů. Podle jednoho nového držitele titulu to však byl úkol nelehký. Po východu z kina se prý cítil moc špatně. To všechno vyzvracel a nemohl vůbec jíst.

Fizik Arturo Menchaca-Rocha nalezl odpověď na otázku, jak prozkoumat nitro 2000 let staré pyramidy, aniž by se muselo pohnout jediným kamenem. Systém spočívá v měření mezonů čili mionů, subatomových vesmírných částic, jejichž spršky nepřetržitě zasypávají Zemi. Expert se svým týmem sestavuje v jeskyni pod pyramidou Slunce nedaleko Mexico City aparaturu na sledování hustoty a drah mionů procházejících pyramidou.

Výsledkem tohoto zatím nevyzkoušeného měření bude obraz 64 metrů vysoké pyramidy, svým způsobem podobný dobře známému rentgenovému snímku. Mionový detektor by měl během dvou let poskytnout úplný obraz nitra pyramidy a odpovědět na otázku, kterou se snaží zodpovědět generace badatelů - kdo vládl Teotihuacánu. Tato metoda byla dosud vyzkoušena jen jednou, na Rachefově pyramidě v Egyptě. Neodhalila v ní však žádné hrobky. Experti teď doufají, že využití mionů při zkoumání pyramidy Slunce přinese pozitivní výsledek.

Madridské úřady vyhlásily antihlukovou kampaň. Frankfurtské letiště bude testovat Airbus A380. Na mopedu kolem starobylého chrámu.

Španělsko je podle mezinárodních studií jedním z nejhlasitějších národů a Madrid patří mezi nejhlučnější města. Tamní úřady proto vyhlásily antihlukovou kampaň. Lidé jsou ale skeptičtí, podle nich žádné velké zlepšení nepřinese. Přes den je Madrid stejně tak hlučný jako kterákoli jiná metropole. Ale v noci, kdy mnoho měst usíná, Madrid je vzhůru - lidé popíjejí ještě po šesté hodině ráno, hrají na kytary, tančí, prostě dělají všemožný hluk.

Jeho teplé klima a proslulá vášeň obyvatel pro fiesty znamená, že mnoho lidí se baví až do rána po většinu dní v týdnu. S protihlukovou kampaní přišel madridský magistrát až po silném nátlaku obyvatel města a navrhl k tomu spot. Jeho ústřední postavou je miminko, které ukolébává řvoucí hudba a troubící auta. Miminko si ve spotu dává dudlík raději do ucha, aby mohlo spát.

Nový superobří dopravní letoun Airbus A380 přistál na frankfurtském letišti. Toto dvoupatrové letadlo, které může převážet až 840 cestujících, přivítaly tisíce diváků, kteří se tam kvůli němu sjeli. Frankfurtské letiště, které je druhé nejrušnější v Evropě, se stane místem přísných testů, které určí, zda zesílené rozjezdové a přistávací dráhy budou pro obří letoun stačit. Zkoušet se budou i nové nástupní můstky a další letištní infrastruktura.

Letoun dostane v Hamburku novou kabinu a před dalšími zkušebními lety i nový lak. Testy jsou součástí procesu schvalování Superjumba pro běžný provoz, aby mohlo být napřesrok zahájeno jeho komerční využívání. Výrobce u Airbusu A380 uvádí maximální vzletovou hmotnost 560 tun. Stroj dokáže pojmout 555 cestujících, kteří si budou moci vybrat mezi třemi palubními třídami.

První stroj tohoto druhu připravený k běžnému provozu by měly koncem roku 2006 převzít Singapurské aerolinie. Patnáct kusů si objednal i největší německý letecký dopravce Lufthansa.

Kambodžská vláda nabízí turistům, kteří chtějí shlédnout proslulý chrámový komplex Angkor, elektřinou poháněné mopedy. Úřady si od toho slibují, že se sníží množství výfukových plynů z aut, která vozí turisty kolem rozsáhlého archeologického naleziště z 12. století. Angkor, který byl svého času hlavním městem khmérského království, každoročně navštíví desítky tisíc lidí.

Komplex už narušilo odkrytí základů, celá léta byl drancován a zanedbáván. Někteří odborníci varují, že památky můžou ještě více poškodit výfukové plyny a vibrace způsobené provozem motorových vozidel. A tak se zdá nápad s elektřinou poháněných mopedů jako řešení. Půjčení jednoho ze tří set těchto strojů přijde turisty na čtyři dolary na den.

autor: zdt
Spustit audio

Více z pořadu