Velké malé zprávy 4. řervence 2002

4. červenec 2002
Velké malé zprávy

Laserem proti listí na kolejích, aneb zpoždění vlaků by mohlo být menší. Analýza DNA bude rychlejší. Jak vypadá Fossetův balón? Vyhnout se kastraci domácího miláčka by mohla pomoci antikoncepce pro psi - a chystá se i pro feny a kočky. Dobytek v Argentině nezohavili mimozemšťané, ale zvířata.

Když jeden britský podnikatel slyšel, jak spadané listí přilepené na koleje způsobuje zpoždění vlaků, napadlo ho, že by mohl pomoci laser. Navázal proto spolupráci s vědci příslušných oborů. Ti zjistili, že ztvrdlý, kluzký černý nános listí se dá z kolejí opravdu odříznout pomocí laseru, respektive kratičnými impulsy infračerveného světla. To totiž zahřálo a rychle zvětšilo objem celulózy, kterou listy obsahují, informoval týdeník New Scientist.

Firma dotyčného podnikatele nyní zkouší prototyp přístroje, který dokáže vyčistit koleje, pokud se připevní na vagón nákladních vlaků jezdících rychlostí až 60 km/h. Odborních chtějí do pěti let systémy vylepšit, aby fungovaly i pro rychlosti, kterými jezdí osobní vlaky.

Studenti ze střední školy v Singapuru vynalezli ve spolupráci s vědci z tamního výzkumného centra nové zařízení k odebírání DNA. Je levnější než ty dosavadní a přinejmenším stejně výkonné. Oddělí DNA od ostatních sloužek buňky za pouhých 30 minut.

Lidská DNA, která nese genetickou informaci, se běžně odebírá tak, že se buňky ponoří do speciálního roztoku. V něm se buňka rozpadne a DNA se oddělí od dalších buněčných složek. Dotyčný tým experimentoval s různými látkami, které vedly k požadovaným reakcím. Nakonec podle listu The Straits Times vytvořil tři vlastní roztoky.

Jak už víte ze zpráv, vzduchoplavec Steve Fossett dnes ráno místního času přistál se svým balónem na východě Austrálie. Jako první člověk na světě uskutečnil sólový oblet zeměkoule balónem bez zastávky, a to na šestý pokus. Ve vzduchu strávil 14 dnů a 19 hodin a urazil 31 380 kilometrů. Jeho balón měl stříbrný obal 42 metry vysoký a 18 m široký. Obsahoval více než 15 tisíc m3 hélia a na 3 000 m3 horkého vzduchu. Neměl motor a poháněl ho pouze vítr. Na vnější straně kabiny bylo připevněno 40 nádrží s palivem, které tvořila směs propanu a etanu.

Spalováním paliva se zahřívalo hélium a vzduch a balón tak mohl stoupat. Steve Fosset při svém letu stoupal a zase klesal, aby mohl využívat různých vzdušných proudů. Počítač v kabině udržoval po značnou část letu balón ve stálé výšce tím, že řídil hořáky ke spalování paliva. Vzduchoplavec tak mohl spát v průměru 4 hodiny denně po krátkých úsecích, většinou kratších než 45 minut. Během letu žil Fossett v kabině velké šest metrů čtverečních, kde měl lehátko a spací pytel. Dýchal pomocí kyslíkové masky. Dvě topná tělesa udržovala teplotu v kabině mezi 4-21 stupni Celsia. Teplota venku klesala hluboko pod nulu.

Majitelé psů, kteří si nepřejí kastraci svého čtyřnohého kamaráda, budou mít snad už brzy i jinou možnost. Jak totiž oznámila agentura Reuters, jedna australská biotechnologická společnost vynalezla antikoncepční implantát pro psí samečky. Prostředek působí prostřednictvím jediného hormonu, který se implantuje pod kůži mezi lopatkami. Nyní probíhají pokusy vyvinout podobný produkt pro kočky a feny.

Pokud by majitel chtěl po čase přece jen štěňata, není to problém: po odejmutí implantátu je prý totiž reprodukce opět možná. Dotyčná firma požádala úřady o registraci svého prostředku a doufá, že dostane povolení k prodeji v Austrálii do jednoho roku. Po registraci svého patentu a získání povolení k prodeji v Austrálii bude usilovat o totéž v USA, Evropské unii a na Novém Zélandu.

Nedávná zohavení hovězího dobytka a koní v Argentině nemají na svědomí ani lidé provozující nějaké náboženské rituály, ani upíři, ani mimozemšťané. Potvrdili to vědci s tím, že viníkem jsou - hlodavci. O případu informovala agentura Reuters. Argentinská státní inspekce pro potraviny a zdraví hospodářských zvířat vyslala vědce na farmy v odlehlých částech země, kde byla nalezena zvířata zohavená a bez krve.

Vyděšení zemědělci tvrdili, že viděli jasná světla a UFO. Jeden kůň měl vyryt do kopyta kruh a kolem několika zvířat byla spálená tráva, což vedlo některé místní lidi k obavám, že za vším jsou mimozemšťané nebo náboženská sekta. K tomu odborníci nic neuvedli. Nakonec však potvrdili, že krávy a koně uhynuli z přirozených příčin - zřejmě na běžnou infekci. O další se pak postarali hlodavci, lišky a další divoká zvířata a ptáci. Argentinští badatelé uvádějí, že celou záležitost diskutovali též s vědci v Texasu, kteří v 70. letech minulého století vyšetřovali podobné případy a došli také k podobným závěrům.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu