Velké malé zprávy 31. října 2005

31. říjen 2005
Velké malé zprávy

Evropská sonda Venus Express odstartuje 9. listopadu. V africké Keni založili pojízdné velbloudí knihovny. Ford Escord Jana Pavla II. byl v aukci prodán za zhruba 17 milionů korun. Frankfurtské letiště testuje obří dopravní letadlo Airbus A380. Hurikány poškodily raketu, která má odstartovat se sondou k Plutu. Nelson Mandela uvádí na trh komiks založený na jeho životě.

9. listopad - to je nové datum startu evropské sondy Venus Express. Do kosmu ji vynese ruská raketa Sojuz z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Venus Express měla původně odstartovat už minulý týden ve středu. Kvůli technickým problémům s nosnou raketou ale musel být let odložen. Teď už je podle agentury Roskosmos vše v pořádku.

Sonda zamíří příští týden k Venuši a od jara roku 2006 by kolem ní měla obíhat. Úkolem Venus Express bude hlavně prozkoumat atmosféru planety. Vědci ale doufají, že jim pošle také snímky povrchu, který zatím nemohli podrobně prozkoumat.

Jisté je ale to, že podmínky na Venuši rozhodně nejsou příjemné. Její atmosféru tvoří z naprosté většiny oxid uhličitý, povrch zakrývají hustá oblaka kyseliny sírové a teploty dosahují až 460 stupňů Celsia.

V africké Keni začaly fungovat pojízdné velbloudí knihovny. Tamní úřady tak chtějí dosáhnout toho, aby se lidé z místních kočovných kmenů začali více zajímat o čtení. Velbloudy vybrali proto, že jsou v určitých oblastech nejpraktičtějším dopravním prostředkem.

V odlehlých končinách země tak putují za svými čtenáři tři karavany. Každá z nich má celkem tři velbloudy. Jeden z nich nese celkem 400 knih, druhý stan a třetí osobní věci knihovníků. Karavany se vydávají do dvanácti různých oblastí.

V pravidelné dny docházejí na předem určená místa, kde na ně čekají čtenáři. Ti si mohou knihu vypůjčit na dva týdny - než se karavana do oblasti znovu vrátí. Knihovny jsou otevřené po celý den a pracují od pondělí do čtvrtka. Oblíbilo si je prý už tři a půl tisíce čtenářů.

Auto, které kdy vlastnil zesnulý papež Jan Pavel II., bylo prodáno v aukci v americkém městě Las Vegas. Světle modrý Ford Escort z roku 1975 vyrobený v Německu koupil právník z Houstonu a sběratel aut John O'Quinn. Píše o tom na svých internetových stránkách BBC.

Kupec za auto zaplatil v přepočtu zhruba 17 milionů korun. Už před dražbou se netajil tím, že má v plánu vybudovat muzeum, kde vozidlo vystaví spolu s dalšími exponáty. Zástupce aukční síně výsledek zklamal. Předpokládali, že získají mnohem více peněz.

Majitel restaurace z Chicaga Jim Rich, který auto prodával, je ale s výsledkem spokojený. Získal totiž třikrát více peněz, než za něj kdysi zaplatil. Jan Pavel II. vlastnil auto během svého pontifikátu. Jezdil sním do hor, když se chtěl projít a meditovat. V roce 1996 vozidlo prodal a peníze dal charitativním organizacím.

Technici na frankfurtském letišti testují nový dopravní letoun Airbus A380. Chtějí zjistit mimo jiné to, jestli rozšířené rozjezdové a přistávací dráhy budou pro obří letadlo stačit. Vyzkouší ale také například nové nástupní můstky a další věci, které souvisí s běžným provozem.

Podobné testy čekají techniky na letištích na šedesáti různých místech světa, kde by měl Airbus A380 v budoucnu přistávat. Teprve potom může stroj začít létat na komerčních linkách. Jeho provozovatelé doufají, že by to mohlo být už příští rok. Největší osobní dopravní letadlo světa pohání čtyři ohromné motory. Má dvě paluby, na které se vejde zhruba 800 lidí.

V přepychové verzi stroje mají cestující k dispozici vlastní postel, bar, společenskou místnost a tělocvičnu. Cena Airbusu A380 je přibližně 8 miliard a 200 milionů korun.

Hurikány, které v posledním týdnu zasáhly jihovýchodní pobřeží Spojených států, poškodily raketu připravovanou pro start první sondy k Plutu. Raketa Atlas 5, která je vysoká 61 metrů, stála uvnitř montážní haly na základně na mysu Canaveral. Vítr o rychlosti asi 120 kilometrů v hodině ale otevřel dveře hangáru a poničil přístroje uvnitř.

Technici amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír ještě zjišťují škody, ale předpokládají, že sonda New Horizonts odstartuje na raketě Atlas 5 na svou cestu podle plánu. To by mělo být 11. ledna příštího roku. Výlet by měl trvat deset let. K deváté planetě naší sluneční soustavy tak sonda dorazí v roce 2015.

Vědci doufají, že jim pošle nové informace o Plutu. Z pozorování ze Země vědí, že je jeho povrch zřejmě pokrytý zmrzlým metanem. Stále ale diskutují o tom, jestli patří mezi planety nebo ne. Sonda New Horizons má za úkol také prozkoumat Plutův měsíc Cháron, který je zřejmě pokrytý ledem.

Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela uvádí na trh komiks založený na jeho životě. Bude mít celkem devět dílů. Komiks, na kterém spolupracuje šest malířů, má mladým lidem přiblížit historii černošských Jihoafričanů.

První díl se jmenuje "Syn z Východní provincie u Mysu dobré naděje". Celkem milion výtisků dostanou zdarma školy a média v zemi. Lidé se v knize dočtou o podmínkách, ve kterých žije většina Jihoafričanů. Bývalého prezidenta země líčí jako obyčejného člověka žijícího v chatrči, který dosáhne velkých věcí. Nelson Mandela strávil své dětství v kmeni Thembu. Později se rozhodl pro právnickou kariéru.

Patří mezi kritiky odděleného soužití obyvatel různých ras. V roce 1993 dostal Nobelovu cenu míru. Po ukončení prezidentského období v roce 1999 se stal zástupcem řady sociálních spolků a skupin bojujících za lidská práva.

autor: Petra Steinerová
Spustit audio

Více z pořadu