Velké malé zprávy 31. května 2002

31. květen 2002
Velké malé zprávy

Spojené státy jsou na prvním místě z rozvinutých zemí v počtu těhotných dívěk ve věku od 16 do 19 let. Pokud rodiče kritizují svě děti, měli by jim vytýkat konkrétní prohřešek, nikoli je odsuzovat celkově. Britští vědci vyrábějí čidla, která budou zaznamenávat otřesy půdy na Marsu a zjišťovat vodu pod povrchem. Jakou roli hraje náhoda ve špičkových sportovních výkonech? Na to hledali odpověď matematici.

V nejbohatších zemích světa každoročně otěhotní asi milión a čtvrt dívek od 15 do 19 let. Asi půl miliónu z nich podstupuje umělé přerušení těhotenství. Největším problémem pro ně je přitom dokončit školní docházku. Podle agentury DPA to ukazují to údaje Dětského fondu OSN (UNICEF).

Na prvním místě řebříčku těhotenství ve věkové skupině od 15 do 19 let jsou z průmyslově rozvinutých zemí Spojené státy. Tam připadá 52 porodů na tisíc děvčat - což je prakticky dvojnásobek než v Evropě. Na našem kontinentě vede v tomto směru Británie s 31 porody. Tyto mladičké matky v Evropě jsou s dvakrát větší pravděpodobností chudé než starší matky. Nedokončí totiž školu a ztratí tak šanci na vyšší výdělek.

Pokud chtějí rodiče kárat své děti, měli by je kritizovat jen za konkrétní chyby a prohřešky, připomíná německý časopis Kinder. Není dobré je plísnit a odsuzovat celkově. Dítě podle zmiňovaného časopisu už od čtyř let přesně ví, co od něho rodiče chtějí. Když jejich přání úmyslně nesplní nebo je neposlechne, vytváří se u něho pocit viny. Pokud se má svého morálního dilematu zbavit, je třeba ho naučit, jak přiznat chybu, aniž by ztratilo sebeúctu.

Britští vědci začali stavět miniaturní čidla, která budou zaznamenávat otřesy půdy na Marsu. Dokáží však také zjistit vodu pod povrchem a mohla by pomoci při hledání života na rudé planetě. Mise NetLander plánovaná na rok 2007 umístí poblíž rovníku Marsu čtyři sady přístrojů, které budou sledovat počasí a zjišťovat geologickou strukturu planety. Budou jako první zkoumat její větší hloubky, uvedla agentura Reuters.

Vědci budou pozorovat, jak se vibrace způsobené otřesy marsovské půdy šíří, a z toho odvodí, co se děje hluboko v nitru planety. Pokud tyto vibrace narazí na kapalnou vodu, měli by odborníci zpozorovat typické záznamy. A pak by se hledání života na Marsu přesunulo pod povrch. Poznat vnitřní strukturu planety považují vědci za nesmírně důležité. A to zejména poté, co se ukázalo, že v oblasti kolem jižního pólu se těsně pod povrchem nachází velké množství vodíku, s největší pravděpodobností vázaného s kyslíkem právě na vodu.

Rekordní sportovní výkony mohou být spíš výsledkem náhodynež intenzivního tréninku, vytrvalosti nebo zvýšení schopností. Výkony pravděpodobně ovlivňují nekontrolovatelné faktory jako vítr, podnebí nebo nadmořská výška, soudí někteří odborníci. Britský matematik John Taylor a jeho německý kolega Daniel Gembris použili matematický model, který bral při předpovídání sportovních rekordů v úvahu pouze náhodu. Jak poté informovali ve vědeckém týdeníku Nature, předpovědi odpovídaly realitě.

Model se shodoval s výsledky německých sportovních mistrovství v 18 ze všech 22 zkoumaných disciplín. To vedlo vědce k závěru, že překonání rekordu - včetně běhu na 100 metrů - bylo podle všeho ovlivněno náhodou. Když se podle badatelů podíváme na nejvyšší rychlost u běžců, nejdelší hod u koulařů a tak dále, pak každý sportovec, který závodí dost dlouho, nakonec překoná své dřívější rekordy. Dotyčná zpráva uznává, že na zlepšení výkonu hrají roli i jiné faktory - například lepší tréninkový režim.

Trénink je důležitý pro to, aby sportovce dostal na vrchol výkonnosti. Badatelé se nicméně domnívají, že lidé dosáhli ve sportovních výkonech svých přirozených hranic a že dále už v mnoha sportech není možné jít.

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu