Velké malé zprávy 27. května 2003

27. květen 2003
Velké malé zprávy

Lék proti depresím PROZAC by také mohl léčit některé formy rakoviny. Britší a kanadští vědci tvrdí, že lidský vliv na změny klimatu je větší, než se očekávalo a že za uplynulých 50 let se působením lidí pozměnily barometrické údaje i teplota. Podle madridského Muy interesante černé oděvy, které nosí lidé v horkých krajích působí jako klimatizace.

Někteří vědci věří, že antidepresivum PROZAC by mohlo léčit některé formy rakoviny. Mezinárodní tým, vedený profesorem Johnem Gordonem a doktorem Nicholasem Barnesem z Birminghamské univerzity zkoumal vliv, jaký mají chemikálie produkované tělem při onemocnění Burkittovým lymfomem.

Došli přitom k poznatku, že na tento druh rakoviny by mohly mít léčivý vliv právě léky jako je PROZAC, a nyní zkoumají jeho působení na další formy zhoubného bujení. Tento vědecký objev by mohl být přínosem jak pro pacienty trpící rakovinou, kteří nesnášejí intenzivní chemoterapii, tak pro nemocné AIDS, kteří se také často musí vyrovnávat s nepříjemnými silnými vedlejšími účinky léčby.

Lidský vliv na změny klimatu je větší, než se očekávalo. Za uplynulých 50 let se působením lidí pozměnily barometrické údaje i teplota. Britší a kanadští vědci našli první důkazy, že atmosférický tlak při hladině moře je ovlivněn skleníkovým efektem, který vyvolává spalování fosilních paliv. To může mít závažné následky pro budoucí podnebí, zvláště na severní polokouli.

Tlak vzduchu určuje způsob, jakým vzduch cirkuluje v atmosféře, což zase podmiňuje pohyb vlhkosti. Změny cirkulace pak mají vliv na charakter srážek stejně jako na regionální teploty, větry a bouře. Vědci v čele s Nathanem Gillettem z univerzity v Britské Kolumbii analyzovali trendy tlaku u mořské hladiny a dospěli k tomu, že korespondují s očekávanými změnami klimatu.

Klima ještě jednou, tentokrát v malém. Madridský Muy interesante odpovídá na otázku, proč lidé v horkých krajích nosí černé oděvy. Zdá se to být nelogické, protože jak známo černá barva absorbuje více tepla a světla než bílá.

Tyto oděvy však bývají velmi volné, s širokým lemem na dolním okraji, což vytváří takzvaný komínový efekt. Teplý vzduch směřující vzhůru vtahuje pod šaty studený vzduch zdola - ten proudí kolem těla, ochlazuje ho a horký vzduch naopak horem vytlačuje. Je to vlastně klimatizace nošená na těle.

autor: jim
Spustit audio

Více z pořadu