Velké malé zprávy 23. srpna 2006

23. srpen 2006
Velké malé zprávy

Potomci vyhynulých savců by dle japonských vědců mohli ožít, žádný Jurský park ale přesto nelze čekat, varují. S podrobnostmi je už ve studiu David Šťáhlavský, který prozradí také také to, že kulové hvězdokupy mají více generací hvězd a že v železničních vozech se zákazem mobilů bývá v USA celkem prázdno.

Potomci vyhynulých savců, například mamutů, by opět mohli kráčet po zemském povrchu. Tvrdí to alespoň japonští vědci, kteří zkoumají možnost použití spermatu zmrzlých zvířat k inseminaci jejich žijících příbuzných. Žádný Jurský park ale prý přesto nelze čekat. Japonci metodu dosud úspěšně uplatnili u myší, některé z nich byly zmrazené 15 let.

Vedoucí vědeckého týmu Acuo Ogura chce nyní experimentovat na větších zvířatech. Pokud podle něj bude možné získat spermie vyhynulých savců z jejich těl konzervovaných po miliony let ve zmrzlé půdě, mohou být spermie naočkovány do vajíček samic příbuzných druhů.

Netknutá těla mamutů byla nalezena na ruské Sibiři, ideálním kandidátem pro inseminaci mamutího spermatu by byl slon, dodal Ogura. Experimenty by však podle něj měly začít nejprve s vyhynulými kočkovitými šelmami a jejich současnými blízkými druhy.

Astronomové zjistili, že kulové hvězdokupy obsahují nejméně dvě generace hvězd. Dosud si přitom mysleli, že jsou jednoduchým shlukem stovek tisíců hvězd, které všechny vznikly ve stejný čas, na stejném místě a ze stejného materiálu. Podle výzkumu, na kterém se nezávisle podíleli italští astronomové a také jedna Kanaďanka, to ale neplatí.

Hlavním důkazem toho, že hvězdokupy obsahují více generací hvězd, je podle nich pozorování kulové hvězdokupy NGC 2808, které v srpnu pomocí Hubbleova teleskopu provedl Giampaolo Piotto z Univerzity v Padově. Piotto totiž zjistil, že tato hvězdokupa obsahuje dvě sekvence hvězd.

Kulové hvězdokupy jsou velmi staré, nejméně deset miliard let, a vznikly pravděpodobně v době, kdy se galaxie právě vytvářely. Obklopují naší galaxii a jejich oběžná doba se pohybuje v řádech stovek milionů let. Většina kulových hvězdokup se nachází v oblastech souhvězdí Střelce, Štíra a Hadonoše. Astronomové znají přibližně 149 kulových hvězdokup.

Poslední vůz vlakové soupravy z Washingtonu do Bostonu je oázou klidu. Nápis "Silent Car" neboli "tichý vagon" říká, že v něm cestující musejí dodržovat naprostý klid, nesmějí jakkoli hlučet či mezi sebou hovořit. A dokonce ani telefonovat! A tak v něm bývá zpravidla prázdno.

Američané ze svých mobilních telefonů volají kdekoli. Snad nejraději právě ve vlacích, autobusech či v metru, stejně tak ale i v obchodech nebo při chůzi po ulici. Zákazy podobné "tichým vagonům" platí zřídkakde, většinou jen u soudů, v letadlech či ve zpovědnicích. Nejméně v polovině států USA se nesmí s telefonem v ruce řídit. Jinak je ve Spojených státech možné telefonovat většinou bez omezení.

autoři: zdt , dst
Spustit audio

Více z pořadu