Velké malé zprávy 20. února 2002

20. únor 2002
Velké malé zprávy

Dnes večer dojde k unikátnímu spojení času a data. Před 40 lety vzlétl první Američan na oběžnou dráhu kolem Země. Jak mohou počítače najít závadu na vašem voze a pomoci ho opravit? Odborníci varují, že světové oteplování může ohrozit budoucí Zimní olympijské hry.

Víte, co je palindrom? Je to slovo nebo věta či verš, které jsou vytvořeny tak, že dávají stejný smysl, když je čteme zepředu i odzadu. Dnes zažijeme jeden takový unikátní matematický palindrom, a to přesně dvě minuty po 20. hodině večerní. Tehdy budou čas, datum a letopočet zapsány následovně: 20:02 20.02.2002 - čteno zepředu i pozpátku!

Jak podle agentury Reuters zdůraznil profesor matematiky John Cremona z britské univerzity v Nottinghamu, naposledy se takto zajímavě čas a datum spojily před téměř tisícem let, dopoledne 11. listopadu roku 1111! A znovu si na trojnásobný palindrom času, data a roku počkáme dalších 110 let - do 21 hodin 12 minut 21. prosince 2112! Takže nezapomeňte - dnes večer 2 minuty po osmé prožijete unikátní chvíli - alespoň z matematického pohledu.

Dnes uplynulo přesně 40 let od chvíle, kdy astronaut John Glenn vzlétl jako první Američan na orbitální dráhu kolem Země. Tehdy 40letý podplukovník Glenn odstartoval 20. února 1962 v kabině kosmické lodi Friendship 7, ve stísněném prostoru o jednom metru krychlovém. Za 4 hodiny a 56 minut třikrát oblétl Zemi.

Let nebyl bez problémů - bylo třeba přejít na ruční ovládání a navíc zavládly obavy, že se oddělil ochranný tepelný štít lodi. Nakonec John Glenn bezpečně přistál v Atlantiku u Bahamských ostrovů. Do vesmíru se tento legendární astronaut a později senátor podíval ještě jednou - v roce 1998, kdy mu bylo už 77 let! Cílem jeho tehdejší devítidenní mise v raketoplánu Discovery bylo zkoumat, jak starší organismus reaguje na nároky kosmu, především na stav beztíže.

Kosmonauti a starší lidé totiž trpí některými shodnými neduhy. Je to například ubývání svalové a kostní hmoty, přerušování spánku, ztráta rovnováhy, postupné zmenšování a slábnutí srdce.

IBM a francouzský výrobce aut Peugeot pracují na systému , který by automaticky diagnostikoval závady na vašem autě.

Vypadá to jednoduše: Když se svým autem zavítáte k opraváři, auto se spojí s centrálním serverem, který bude mít uloženu historii vašeho auta. Server buď sám identifikuje problém nebo opraváři nabídne různé zkoušky a zorientuje se podle jejich výsledků. Pokud se někde na světě už nějaký podobný problém objevil, použije podobné řešení. Peugeot si od vynálezu slibuje menší výdaje na záruční opravy, snížení nákladů na mzdy a také rychlejší opravy vozidel.

Světové oteplování by mohlo ohrozit i budoucí pořádání zimních olympijských her , varoval podle agentury DPA prezident Institutu světových zdrojů WRI John Lash. S poukazem na Alpy konstatoval, že lyžařské oblasti, kde dříve byly v prosinci a v lednu skvělé podmínky pro lyžování, mají nyní zelené svahy v místech, kde se dřív konal obří slalom.

Stejně varuje i Diane Conrad Gleasonová, ekologická ředitelka olympijských her v Salt Lake City. Jestli teplota ještě stoupne byť jen o několik málo stupňů, bude podle jejích slov pořádání zimní olympiády v přírodním prostředí nemožné.

Vědci z Belgické královské observatoře a Katolické univerzity v Louvain však podle agentury Reuters upozorňují i na další možný důsledek globálního oteplování: kdyby se obsah oxidu uhličitého v atmosféře zvyšoval jen o jedno procento ročně, což předpověděla řada vědců, za 70 let by se zdvojnásobil. Jeho vliv by pak už byl takový, že by se změnily oceánské proudy a atmosférický vítr. A to natolik, že by zpomalily rotaci Země. Během 70 let už by toto zpomalení bylo měřitelné - 11 milióntin sekundy za deset let!

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu