Velké malé zprávy 2. listopadu 2005

2. listopad 2005
Velké malé zprávy

Britští manažeři pracují až sto hodin týdně. Myši se při námluvách chovají jako trubadúři. Planeta Pluto má zřejmě 3 měsíce, ne jeden, jak dosud tvrdili astronomové. Muži se obrací k tradičním hodnotám. Dětem s neurologickými chorobami hrozí v případě chřipky vážné riziko. Němečtí studenti testují mikrodům pro 4 osoby.

Vedoucí pracovníci britských soukromých firem anebo jejich majitelé pracují až sto hodin týdně. Podle nového výzkumu je průměrná skutečná týdenní pracovní doba v této skupině lidí 58 hodin týdně. Autoři analýzy, kterou vypracovali pro poradní službu zabývající se pracovním právem, soudí, že takové nasazení dlouhodobě ekonomice i firmám spíše škodí. Může to snižovat produktivitu a zvyšovat pravděpodobnost zdravotních potíží.

Jiný výzkum ukázal, že manažeři v Británii se skutečně často cítí nespokojeni, i když současně pociťují vysokou motivaci k práci. Nespokojenost pociťují zejména vůči svým zaměstnavatelům. I když každý pátý manažer uvádí, že pracuje o 14 hodin týdně více nad pracovní dobu, kterou má ve smlouvě, jen 11 procent si myslí, že to záporně ovlivňuje jejich společenský život. Mnoho z dotázaných však touží po zkráceném pracovním týdnu s delšími pracovními dny anebo po pružné pracovní době.

Co mají společného myší samečci s velrybami, žabáky, hmyzem a zpěvnými ptáky? I hlodavci při námluvách své city vyjadřují zpěvem. Zjistili to američtí vědci z Washingtonovy univerzity v St. Louis. Už delší dobu se ví, že myšáci při svádění vypouštějí vonné látky (feromony) a vydávají lidskému uchu neslyšitelné ultrazvukové signály.

Biolog Timothy Holy a jeho kolegové ale zjistili, že vokální výkony myší nejsou jen nahodilé skřeky, ale skutečné milostné melodie. Vědci přidrželi pod čumákem myších samečků kousek vaty napuštěné močí samičky a ze vzrušených jedinců se začaly linout neslyšitelné tóny, které vědci ve zvukovém studiu převedli do slyšitelného spektra.

Po rozboru 45 "písní" od stejného počtu malých trubadúrů dospěli experti k závěru, že bohatství a rozmanitost hlasové výrazové schopnosti myší se blíží švitoření mnoha ptáků. Vědci rozluštili různé tónové řady a polohy, které malí hlodavci dávkovali v přesných intervalech jako skutečné hudební kompozice.

Pluto, který je nejvzdálenější a také nejmenší planetou naší sluneční soustavy, má zřejmě tři oběžnice. Vědci se dosud domnívali, že Pluto má jen jeden měsíc - Charona. Vyplývá to z nejnovějších zjištění amerického Úřad pro letectví a vesmír (NASA). Astronomové zjistili dva nové Plutovy měsíce, když planetu a její okolí podrobně zkoumali za pomoci Hubbleova teleskopu.

Obě nově objevené oběžnice se kolem planety pohybují po téměř kruhové dráze a jejich oběh trvá tři dny. Jejich jas je pěttisíckrát slabší než u Pluta, což také vysvětluje, proč zůstala jejich existence tak dlouho utajena. Jejich průměr je asi 32 kilometrů v prvním případě a 70 kilometrů v případě druhém. Planeta Pluto, která byla objevena v roce 1930, se pohybuje kolem Slunce ve vzdálenosti asi 6,4 miliardy kilometrů.

Pro tradiční americké muže je to dobrá zpráva. Metrosexuál je mrtev, ať žije übersexuál! Po několika letech, kdy metrosexuál jako ideál moderního muže, který se živě zajímal o módu a pěstoval svůj vzhled stejně přepečlivě jako žena, dominoval americkému stylu a módě, nastává návrat k tradičním staromódním hodnotám: k dobrým vínům, doutníkům a mužné heterosexualitě, píše britský list The Observer.

Übersexuálové jsou sebejistí, mužní a elegantní a jsou nesmlouvavými stoupenci prvotřídní kvality ve všech oblastech života, říká Marian Salzmanová, spoluautorka nové knihy Budoucnost mužů. Zatímco metrosexuálové byli posedlí svým vzhledem a životním stylem, übersexuálové jsou politicky uvědomělí a živě se zajímají o dění ve světě.

Metrosexuál dbá, aby měl vytříbený účes, übersexuál myšlení. Metrosexuál čte časopisy Vogue a Cosmopolitan, übersexuál listy Economist a The New Yorker. Jen muži, kteří doufali, že lokání piva a sledování fotbalu v televizi přijde zase do módy, budou zklamaní. Být übersexuálem neznamená mít licenci na špatné chování - například v neúctě k ženám, v emotivní prázdnotě, ignorování čehokoliv s výjimkou sportů, piva a burgerů, píše Salzmanová.

Dětem se svalovou dystrofií, mozkovou obrnou a podobnými nemocemi hrozí mnohem větší riziko vážných komplikací v případě onemocnění chřipkou. Upozorňují na to američtí vědci v časopise Journal of the American Medical Association. Podle jejich názoru je proto nutné, aby takové děti byly každý rok proti chřipce očkovány.

Vědci zkoumali 745 dětí hospitalizovaných s chřipkou a zjistili, že dětem s neurologickými a neurosvalovými chorobami hrozí vysoké riziko dýchacích problémů, které si mohou vyžádat až napojení na dýchací přístroje. Experti, kteří dávají americké vládě doporučení ohledně očkování, proto přidali tyto děti i dospělé na seznam nejvíce ohrožených osob, kde už jsou lidé s chronickými nemocemi jako je astma.

Němečtí studenti testují mikrodům britského architekta Richarda Hordena. Podle něj mohou žít čtyři lidé v krychli o straně 2,7 metru, která poskytuje obývací pokoj, dvě ložnice, jídelnu, kuchyň a koupelnu. Relativní pohodlí miniaturního prostoru spočívá v záměně funkcí jednotlivých oddílů.

Vstupní chodba je zároveň koupelnou, lůžko se vyklápí nad obývacím prostorem, který se může velmi rychle proměnit v jídelnu pro čtyři osoby nebo na ložnici pro hosty. Sedí se na sedácích, které slouží zároveň jako úložný prostor. Na půdě mnichovské univerzity, která může na kolejích ubytovat jen desetinu svých studentů, vzniká vesnička těchto vše poskytujících krabic. Univerzita se pokoušela potíže s kolejemi řešit pomocí kontejnerů používaných pro lodní přepravu zboží.

Hordenův systém je však ještě úspornější, protože jeho mikrodomy zaujímají jen polovinu prostoru kontejneru. Mohou být vyskládány na sebe nebo umístěny do prostoru a přemísťovat se dají na korbě nákladního auta. Navrhovatelé uznávají, že pro trvalé žití je jejich výtvor přece jen trochu stísněný, avšak nabízejí ho jako dočasné řešení bytových potíží.

autor: zdt
Spustit audio

Více z pořadu