Velké malé zprávy 19. února 2002

19. únor 2002
Velké malé zprávy

Staré fosílie mění pohlaví a věda bude zapojena do boje proti terorismu. Hubblův teleskop bude vidět ještě lépe a marihuana není neškodná. To vše v dnešních Velkých malých zprávách.

Zdálo by se, že změna pohlaví už dnes nemůže nikoho zvlášť překvapit - a přece se tak stalo. Nejde ovšem o transformaci živého člověka, ale o nejznámější zkamenělinu Australopiteca africana. Jak podle listu Star uvedl paleontolog doktor Francis Thackeray v Pretórii, ukázalo se, že zkamenělá lebka stará 2 a půl miliónu let patřila ve skutečnosti mladému muži.

Zjistili to vědci z Jižní Afriky a Francie, když zkoumali tuto lebku Australopiteka - je mimochodem nejúplnější na světě - s využitím moderní prohlížecí techniky. Zkamenělinu nalezl archeolog Robert Broom v roce 1947 západně od Johannesburku. Podle lebečních švů usoudil, že jde o ostatky ženy. Dostala jméno paní Ples. Vývoj techniky však umožnil lepší analýzu nálezu - a z paní Ples se vyklubal pan Ples.

Podle Johna Browna, ředitele výzkumné laboratoře v americkém Los Alamos , musí Spojené státy věnovat víc zdrojů na vědecký výzkum, který může pomoci zabránit hrozbě dalších teroristických útoků. Jak zaznamenala agentura Reuters, podle jeho názoru jsou zvlášť slibné tři oblasti výzkumu:

Nanovědy, které se zabývají objekty o rozměrech miliardtiny metru, by mohly dosáhnout velkého pokroku při vývoji vakcín, maličkých molekulárních elektrických obvodů a všudypřítomných čidel ke zjištění zbraní hromadného ničení a nebezpečných materiálů.

Počítačové vědy pak pomohou lépe zpracovávat záplavy údajů z nejrůznějších oblastí. Vědci v Los Alamos vyvíjejí superpočítač, který dokáže provádět 30 biliónů operací za sekundu a může například simulovat útok viry způsobujícími neštovice na město. Poskytne tak vědcům životně důležité údaje o tom, jak podobné rozsáhlé krize řešit.

Třetí slibnou oblastí jsou biologické vědy, díky nimž vědci zmapují milióny sekvencí DNA obsahujících informace o mikrobech a virech. Ty by mohly sloužit k ochraně proti biologickým hrozbám.

Hubblův vesmírný teleskop už přinesl nepřebernou řadu nádherných snímků ze vzdálených končin vesmíru - a brzy bude podle vědců z americké vesmírné agentury NASA vidět ještě lépe. Koncem měsíce totiž raketoplán Columbia vynese na oběžnou dráhu astronauty, kteří mají tomuto dalekohledu - obrazně řečeno - nasadit ještě dokonalejší brýle.

Jak uvedla agentura Reuters, hlavní součástí nového zařízení má být moderní kamera 10x citlivější než současná. Astronom Holland Ford z Johns Hopkinsovy univerzity v Baltimoru popsal jeji schopnosti následovně: Kdybyste v Tokiu měli dvě světlušky vzdálené od sebe dva metry, Hubble bude s novou kamerou vidět tak jasně, že by dokázal až z Washingtonu poznat, že světlušky jsou dvě a ne jedna. Kamera podle jeho slov možná dokáže vidět i planety v jiných slunečních soustavách. Teď jejich existenci mohou astronomové odhalovat jen nepřímo - například podle jejich gravitačního působení na jiná nebeská tělesa.

Odborníci opět varovali, že marihuana není tak neškodná droga , jak by si někteří lidé mohli myslet. Jak zaznamenala agentura DPA, jedna studie ve Francii ukázala, že každý pátý člověk, přijatý po autohavárii do nemocnice, řídil pod vlivem marihuany. V Austrálii polovina studentů středních škol v nejlidnatějším australském státě výzkumníkům přiznala, že už marihuanu vyzkoušela.

A studie tam prokázala výraznou souvislost mezi silným kouřením drogy a depresí. Dotyčný průzkum provedl v Královské dětské nemocnici v Melbourne tým odborníků pod vedením George Pattona. Sledovali 2 tisíce mladých lidé od 14 do 21 let po dobu sedmi roků. Doktor Patton uvádí, že našel nevyvratitelné důkazy, že časté užívání marihuany je nepříznivé pro duševní zdraví. Vliv je podle jeho slov hluboký, zejména na mladé ženy, u nichž se výskyt duševních problémů při denním požívání marihuany zvýšil mnohonásobně

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu