Velké malé zprávy 18. února 2002

18. únor 2002
Velké malé zprávy

Konzumace bílého pečiva zvyšuje náchylnost k cukrovce. Likvidace ledniček v Británii vázne. Jedině Švýcaři mohou sledovat Olympiádu na internetu. O tom dnešní Velké malé zprávy:

Muži, jejichž strava je bohatá na červené maso, tučné mléčné výrobky a pečivo z bílé mouky , mají o 60 % vyšší pravděpodobnost, že se u nich po 40. roce života objeví diabetes II. typu.

Naznačila to nová rozsáhlá studie lékařské fakulty Harvardovy univerzity v USA uveřejněná v tamních Zprávách interní medicíny. Vědci v ní také zjistili, že muži, kteří jedli zdravou stravu složenou z ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, ryb a drůbeže, měli riziko cukrovky tohoto typu o 20% nižší, než je normál. Dotyčná studie podle agentury Reuters zkoumala stravu, váhu a fyzickou aktivitu více než 42 a půl tisíce mužů od 40 do 75 let po dobu 12 let. Za tuto dobu se cukrovka objevila u 1300 účastníků.

Podle profesora Franka Hua často propagovaná strava s nízkým obsahem tuku nemusí před touto chorobou nijak zvlášť chránit. Existují totiž důkazy, že celkový příjem tuku souvisí s rizikem cukrovky méně než nedostatek vlákniny z obilovin a nedostatek hořčíku. Tyto látky jsou obsaženy v celozrnných výrobcích, ale nikoli v pečivu z bílé mouky. Někteří odborníci však váhají z hlediska vzniku cukrovky přikládat větší váhu stravě než jiným dosud zdůrazňovaným rizikovým, jako je obezita, hladina cholesterolu a dědičné faktory.

Británie se mění ve skládku ledniček, protože nemá dostatek zařízení na to, aby je recyklovala v souladu s novými evropskými normami. Podle agentury Reuters to uvedli průmysloví odborníci. Jen od listopadu by stará chladící zařízení mohla vytvořit řadu dlouhou od Londýna až do Bruselu.

V lednu letošního roku totiž vstoupila v platnost direktiva EU nařizující odstranit ze starých ledniček před sešrotováním freony, což jsou látky ničící ozónovou vrstvu. Spojené království však zatím nemá specializované továrny na likvidaci nežádoucích látek z izolační pěny v ledničkách, protože podle vlády nebylo až do června 2001 jasné, že normy EU zahrnou i domácí spotřebiče.

Podle odborníků na recyklaci Británie potřebuje kolem 10 továrních zařízení, aby si poradila s rostoucí horou chladniček a ledniček - a výstavba každé továrny by přišla na zhruba 2 milióny liber. Freonům, jako jsou ty, které se nacházejí v chladicí kapalině v ledničkách, se připisuje podíl na zesilování skleníkového efektu, který může vést ke zvyšování teploty na Zemi. Podle odborníků také přispěly k narušení ochranné ozónové vrstvy nad Antarktidou.

Uživatelé internetu jediného státu na světě si mohou užívat olympiádu online. Jsou to Švýcaři, kterým Mezinárodní olympijský výbor povolil přenášet videozáběry z her přes internet. Švýcaři se musí registrovat a video na počítači má kvalitu domácího videa.

Až do této doby se těmto přenosům výbor bránil. Má k tomu dva důvody: Zaprvé - přenos přes internet má prý špatnou kvalitu. Mluvčí výboru tvrdí, že náladu her prostě nemůžete přenést v okénku 2 x 3 palce. Druhým důvodem jsou národní televize, které zaplatily nemalé peníze za práva na přenosy. Americký PC World uvádí, že například NBC zaplatila za práva na všechny letní a dvoje zimní olympiády za 13 let 3,5 miliardy dolarů. Internet by tak mohl z drahého koláče sledovanosti ujídat.

autoři: ark , Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu