Velké malé zprávy 14. října 2003

14. říjen 2003
Velké malé zprávy

Američtí vědci vsadili pokusným opicím do mozku elektrody, které přenášely myšlenkové povely na ramena robotů. Pokud by se ještě desetkrát opakovalo tak dlouhé a teplé léto, jako bylo to letošní, alpské ledovce zmizí. Kouření marihuany snižuje aktivitu spermií a tím i plodnost.

Američtí vědci vsadili dvěma pokusným opicím do mozku implantáty, které přenášejí myšlenkové povely na ramena robotů. Náročnou operaci trvající deset hodin a následný pokus provedl tým vědců z Dukeovy univerzity v Durhamu.

Vědci odkryli kus lebky a přibližně milimetr do hloubi opičího mozku vnořili malé elektrody o průměru lidského vlasu. Jejich konce svedli do počítače a odtud do ramen robota. Poté otevřené lebky uzavřeli speciální látkou. Elektrody reagují na jemné elektrické signály, které v mozku vznikají, vyhodnocují se v počítači a převádějí na mechanické ústrojí.

Při pokusech se opice, na kterých prý operace nezanechala následky, naučily s pomocí ramen uchopit předmět a přemístit ho jinam. Vědecký tým to považuje za první úspěšný přenos myšlenkového pochodu do materiálního světa. Při podobných předchozích pokusech opice pomocí myšlenky hýbaly kurzorem po obrazovce počítače, což prý není pohyb ve skutečném, nýbrž virtuálním světě. Další fází bude bezdrátový přenos myšlenkových příkazů z mozku k rameni robota.

Kdyby se ještě desetkrát opakovalo tak dlouhé a teplé léto, jako bylo to letošní, budou alpské ledovce zničeny. Uvedl to švýcarský expert Wilfried Haeberli z Curyšské univerzity. Od roku 1850 ztratily ledovce v Alpách polovinu objemu a 40 procent své plochy. Proto vědci od roku 1960 každoročně sledují jejich stav.

Měření, která se dělají na čtyřech reprezentativních ledovcích ve Švýcarsku, Rakousku, Francii a Itálii, končí vždy 30. září. Letošní léto bylo od roku 1753, odkdy se vedou statistiky, v Alpách nejteplejší a navíc bylo mimořádně suché. Kromě toho loni v zimě padal sníh obsahující mnohem více písku ze Sahary, než obvykle. Písek působí, že povrch ledovců dostává hnědou barvu, která zvláště absorbuje teplo a urychluje tání.

Sperma těch, kteří pravidelně holdují marihuaně, ztrácí svou životodárnou sílu rychleji, než je tomu u ostatních mužů. Tvrdí to studie vědců z Newyorské státní univerzity v americkém Buffalu. "Aby pronikly až k vajíčku, musí spermie plavat jako o závod - být hyperaktivní. Musí k tomu ale dojít až v ten správný okamžik.

Kouření marihuany dělá v přirozeném regulačním systému zmatek," vysvětlila hlavní autorka práce Lani Burkmanová. Problémy asi způsobuje jedna aktivní složka marihuany - THC - tetrahydrocannabinol, psychoaktivní chemikálie, která u lidí vyvolává pocity, že jsou "high".

I když lidé přestanou marihuanu kouřit, THC zůstává v jejich těle ještě nějakou dobu, než z něj definitivně zmizí. Proto Burkmanová doporučuje všem, kteří chtějí zplodit dítě, a to jak mužům, tak ženám, aby marihuanu nekouřili.

autor: jim
Spustit audio

Více z pořadu