Vedralová: Nejsem si jistá, jestli legalizace konopí je správná cesta

Jarmila Vedralová se na své nové pozici vedoucí odboru protidrogové politiky na Úřadu vlády setkává s kritikou odborné i laické veřejnosti. Jak snáší kritiku, která se proti jejímu jmenování zvedla? S jakými názory do funkce nastupuje?

„Je to nejhorší možná volba, jaká mohla být,“ řekl o jmenování Vedralové její předchůdce Jindřich Vobořil, uznávaný v boji s drogovými závislostmi. Kritiku projevili i zástupci Pirátské strany a neziskových organizací. Ztížilo to její nástup do funkce? „Zaznamenala jsem i kladné názory, přišlo mi nespočet gratulací,“ brání se nová vedoucí odboru protidrogové politiky.

Státní správu už neobsazují odborníci, ale lidé na základě politických dohod, říká Vobořil o své nástupkyni

Jindřich Vobořil

Vládní protidrogový zmocněnec Jindřich Vobořil skončil z osobních důvodů ve funkci. Po osmi letech a spolupráci s pěti premiéry. Rozhodl se tak prý kvůli neustálému dojíždění z Brna a svým dětem, kterým se chce víc věnovat.  

Na ministerstvu zdravotnictví působila Vedralová sedmnáct let. Nejčastěji se vyjadřovala k tématů závislosti na alkoholu a tabáku. Světová zdravotnická organizace se před několika měsíci vyjádřila, že v boji se závislostmi na alkoholu a na tabáku zaostáváme. Zhoršují se tyto závislosti? „Za to není odpovědno pouze ministerstvo zdravotnictví,“ brání svou práci Vedralová. „Povedlo se alespoň vytvořit akční plán jak k alkoholu, tak k tabáku. Změna chování a zvýšení informovanosti potrvá několik let.“

Konkrétně můj osobní přínos v této problematice určitě zaznamenán byl. Já bych se ráda vyvarovala tomu, že za to může jedna osoba.
Jarmila Vedralová

Jako vedoucí odboru protidrogové politiky je Vedralová také obviňována z toho, že její zvolení souvisí s členstvím v ČSSD. „Přihlásila jsem se do výběrového řízení, vybrala nezávislá komise. Mám pozastavené členství na moji žádost několik měsíců, ne-li let,“ hájí se.

Vobořil zanechal jen nediskutované teze

Vedralová se ve své funkci chce jako první věnovat nové protidrogové strategii. Je potřeba návrh této strategie, který zanechal Vobořil, ještě ve velkém dokončit? „Zanechal teze. Nebyly diskutovány, byly představeny na setkání odborníků, kterého jsem se taky zúčastnila. Myslím, že takto zásadní dokument by měl být kvalitně prodiskutován. Budou jedním ze základních dokumentů, které se budou rozpracovávat,“ vysvětluje nová vedoucí odboru protidrogové politiky.

Vobořil jako jeden z bodů navrhuje, zda by se neměla začít vést debata o rekreačním užívání konopí v přísně kontrolovaném režimu. „Konopí máme pro léčebné potřeby, máme na to legislativu. Mladiství v České republice jsou na vysokých příčkách konzumace konopných drog. Nejsem si jistá, jestli je to ta správná cesta. Nechci, aby moje práce byla stavěna na jednom názoru, ale aby to byly výstupy odborných dialogů. Teď nedokážu odpovědět konkrétněji.“

autoři: Marie Bastlová , jaw

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.