Vědci objevili plastožravý enzym. Rozložit PET lahev zvládne za pár dní

Každou minutu se prodá na milion plastových lahví. Mnoho z nich se nerecykluje vůbec, a jen malá část těch, co ano, se znovu využije na výrobu plastových lahví. Situaci by však v budoucnu mohl změnit enzym, který dokáže plast rozložit na původní složky.

Vědcům se podařilo nejen popsat jeho strukturu, ale dokonce i vylepšit jeho schopnosti, všímá si britský týdeník Economist.

Recyklaci použitých PET lahví zpět na nové brání často to, že recyklovaný materiál není dostatečně odolný a není proto vhodný k uchovávání například perlivých nápojů. Aby bylo možné vyrábět kvalitní recyklované PET flašky, je třeba plast rozložit na jednotlivé chemikálie, ze kterých původně vznikl, vysvětluje vědec John McGeehan z Portsmouthské univerzity.

Bakterii stačilo 50 let

Vědecký tým pod jeho vedením objevil bakteriální enzym, který dokáže přesně to. Podařilo se jim dokonce vyvinout variantu, která umí strávit plast rychleji než přírodní enzym. Své objevy vědci zveřejnili tento týden v americkém odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Čtěte takéPlastů se nemůžeme zbavit hned. Zpoplatnění igelitek není řešení, myslí si prezidentka svazu

Výzkum bakteriálních enzymů podnítil objev z roku 2016, kdy byla na skládce v japonském městě Sakai objevena plastožravá bakterie. Vědcům se nyní podařilo popsat strukturu enzymů, které trávení plastů umožňují.

Pomocí dvou enzymů bakterie plast postupně rozloží na kyselinu tereftalovou a etylenglykol, které následně využije jako zdroj potravy. PET plasty se přitom začaly používat teprve v sedmdesátých letech, enzym se tedy k jejich zpracování dokázal uzpůsobit za méně než padesát let, podotýká magazín.

Recyklace se teď nevyplatí

Při zkoumání struktury přírodního enzymu se vědeckému týmu náhodou podařilo molekulu vylepšit. Enzym se změněnou strukturou dokáže rozložit plast rychleji než jeho přírodní varianta.

Evropská komise chce do roku 2030 jen znovu použitelné obaly. Je to reálné?

Plasty - plastové láhve - plastový odpad - plýtvání - recyklace

Na světě se ročně vyrobí přes 34 milionů tun plastových odpadů, ale jen zhruba třetina se zrecykluje. Evropská komise to chce změnit a podle jejího návrhu by od roku 2030 měly být všechny obaly opakovaně použitelné. Je plán Evropské komise reálný?

Proces je ale stále příliš pomalý na to, než aby se ho dalo využít k recyklaci PET lahví. Vědci doufají, že se jim proces podaří zrychlit a bude tak možné ho průmyslově využít. Pokud by šlo recyklovat staré PET lahve na nové, snížila by se potřeba produkovat nové plasty a tím pádem třeba i spotřeba ropy.

Levná cena této suroviny znamená nízké náklady na výrobu PET plastu. „Pro výrobce je proto snazší vyrábět nové lahve, než aby se snažili recyklovat použité,“ vysvětluje McGeehan. Podle jeho názoru by mohl pomoct tlak ze strany veřejnosti.

„Lidé se o problematiku plastů začínají více starat, a proto se i společnosti začínají zabývat otázkou, jak PET lahve recyklovat,“ uzavírá akademik.

Spustit audio

Související