Vědci liberecké univerzity ekologicky likvidují nebezpečné chemikálie ze skládky v polském Jaworznu

21. červen 2023

Technologii čištění kontaminovaných vod ze skládek chtějí vědci liberecké Technické univerzity využít i jinde. Úspěšně už funguje dva roky u Hájku na Karlovarsku.

Čtěte také

Vědci Technické univerzity v Liberci testují čištění kontaminované vody na skládce v polském Jaworznu. Vodu čistí přes vrstvy, ve kterých je železo, rašelina, nebo dřevní štěpka. Závěrečné dočištění před tím, než jde voda do řeky, obstarají rostliny v uměle vytvořeném mokřadu.

Tato technologie už funguje na Karlovarsku, u obce Hájek, kde s vysokou účinností čistí vody vytékající ze staré skládky pesticidních látek.

Skládka v Polsku je podle vedoucího mezinárodního realizačního týmu Miroslava Černíka menší, ale množstvím skladovaných látek tu karlovarskou převyšuje. Mělo by tam být 5 tisíc tun pesticidů.

„Kromě lindanů jsou tam ještě další pesticidní látky, například DDT a další látky, které jsou zakázány podle Stockholmské konvence. A jsou tam ještě další kontaminanty, které nejsou mezi pesticidními látkami. To znamená, že šložení těch kontaminantů je daleko složitější, než v Hájku,“ uvedl Miroslav Černík.

Vědci využívají vlastní upravenou technologii, která se obejde bez zátěže pro životní prostředí. Technologii Wetland+ se obejde bez výstavby čističek, chemikálií a jiné zátěže pro životní prostředí. Vznikla v rámci mezinárodního projektu LIFEPOPWAT, zaměřeného na čištění skládkových vod kontaminovaných nebezpečnými pesticidy.

O technologii mají zájem i ve Francii, Španělsku nebo Portugalsku.

S vedoucím mezinárodního realizačního týmu a ředitelem Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace liberecké univerzity Miroslavem Černíkem natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související