Snad se bude líbit, doufá autorka odznaku pro XVII. všesokolský slet, medailérka z Jablonce nad Nisou

6. květen 2024

Odznak dostanou všichni účastníci sletu, který bude v Praze od 30. června do 5. července 2024. A přestože je samostatným dílem, musela Irena Hradecká některé drobnosti sladit s vizuálem sletu, jehož autorem je Jaromír 99.

Cvičící umělkyně. Tak by se velmi jednoduše dala charakterizovat jablonecká medailérka Irena Hradecká, autorka sletového odznaku pro letošní Všesokolský slet. Tvar odznaku zjednodušeně kopíruje reliéf letícího sokola, kterého doplňuje římskými čísly vyvedený ročník a název akce. Mezi drobné detaily s několika významy patří i ten, kdy sokol drží v pařátech dvě písmena O ze slova „všesokolský".

„Udělala jsem to v ostrých linkách, aby to vypadalo moderně a reflektovalo to moderní akci i moderní dobu,“ vysvětluje autorka návrhu odznaku. Nejprve bylo několik barevných variant. „Pak jsem dodělávala další varianty, aby se barvy shodovaly s grafickým vizuálem, který zpracoval Jaromír 99. Barvy jsou světle růžová, červená a tmavě modrá,“ říká s tím, že kromě barvy nakonec sjednocovala i písmo.

K vytvoření návrhu odznaku oslovila Česká obec sokolská 6 výtvarníků, Irenin návrh vyhrál. „Nejdřív jsem měla strach uvěřit, že je to pravda, aby si to ještě nerozmysleli,“ usmívá se výtvarnice. „Měla jsem ale velkou radost a teď se zároveň bojím, aby se to líbilo i obdarovaným,“ dodává.

Sokol na odznaku drží v pařátech dvě písmena O ze slova „všesokolský“. „To může vypadat, že nese v drápech písmena O, ale i jako když drží kruhy v tělocvičně. Je tam sportovní symbolika,“ vysvětluje autorka odznaku, která se sama Všesokolského sletu účastní.

„Připravuji se na skladbu V rytmu srdce, takže teď pilně cvičíme. A co se týká motta ‚Slet spojuje‘, já, ačkoliv jsem z Jablonce, trénuji v Praze, vystupovat budu s Pardubicemi a jmenuji se Hradecká,“ říká s hrdostí umělkyně.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.