Ve věku 97 let zemřel legendární ruský režisér Jurij Ljubimov

5. říjen 2014

V moskevské nemocnici zemřel legendární ruský režisér Jurij Ljubimov, zakladatel Divadla na Tagance. Bylo mu 97 let a do konce života pokračoval v divadelní práci. K jeho nejslavnějším žákům patří například písničkář a herec Vladimír Vysocký.

Jurij Petrovič Ljubimov se narodil v roce 1917 v době Velké říjnové revoluce. Studentskou inscenací Brechtova Dobrého člověka za Sečunánu se v šedesátých letech okamžitě zařadil mezi nejpřednější ruské divadelníky.

Ve svém dlouhém životě se několikrát dostal na divadelní vrchol, třeba když se vstupenky na jeho Divadlo na Tagance prodávaly pod pultem a na představení se stály několikadenní fronty.

Nechyběly ani pády. Například v roce 1984 ho v době hostování ve Velké Británii Nejvyšší sovět zbavil sovětského občanství.

Sovětský svaz a následně Rusko hrály v jeho životě ostatně velmi zajímavou kapitolu. Do Ruska se Ljubimov vrátil v době Gorbačovovy přestavby, ale své místo hledal ztěžka.

Do dnešního dne to byl největší žijící ruský režisér, legenda, která se učí na všech školách po světě. Jeho hry jsou základem teatrální herecké práce a řady inscenací.

Poslední Ljubimovovou inscenací se stala opera Kníže Igor v moskevském Velkém divadle.

autoři: mdo , msk
Spustit audio