Ve Splitu si můžete koupit Chagalla

10. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Víte že, v některé ze zátok ostrova Brač můžete v těchto dnech potkat princeznu? Letní radovánky si zde totiž užívá marocká princezna Lalla Meryem. Kulturní událostí sezóny je ve Splitu výstava grafik Marca Chagalla. Na Jadranu začne pravé léto, zítřejší teploty do 30 °C.

V Dalmácii můžete při troše štěstí potkat v těchto dnech princeznu. Letní dovolenou zde totiž tráví marocká princezna Lalla Meryem. Ubytovala se ve splitském luxusním hotelu La Meridien Lav. Přijela s početnou skupinou přátel a služebnictva, která má rezervovaná celá dvě hotelová patra.

Návštěvu celebrity doprovázejí přísná bezpečnostní opatření, hotelový personál je vázán mlčenlivostí. Nejstarší sestra marockého krále Mohammeda VI. si ale prý užívá letních radovánek v nejmenovaných zátokách ostrovů Brač a Šolta.

Chorvaté si dnes připomínají osobnost Nikoly Tesly, který se narodil 10. července roku 1856 ve vesnici Smiljano. Nikola Tesla byl geniální vynálezce, působil na poli fyziky a rozvíjející se elektrotechniky. Studoval fyziku a matematiku v Grazu a potom také filozofii na pražské Karlově-Ferdinandově univerzitě.

Jak uvádí chorvatské agentury, Tesla mimo jiné vynalezl indukční motor a objevil také střídavý proud, který umožnil všeobecné rozšíření elektřiny. Snažil se svůj vynález uplatnit v praxi, ale nepovedlo se mu získat potřebný kapitál, a proto odešel do Ameriky, kde se potkal s Edisonem. Ale jak to tak bývá, ani tito dva géniové dlouho nevydrželi pracovat vedle sebe. Tesla od Edisona odešel a založil vlastní společnost.

Pokud trávíte dovolenou poblíž Splitu, rozhodně si nenechte ujít výstavu výtvarných děl Marca Chagalla. Místní média ji označují za událost letošní sezóny. Výstava nabízí celkem 77 grafik, většinou litografie a dřevoryty, z cyklů Daphnis a Chloé a Poemes.

Součástí výstavy je i 50 grafických listů z Chagallovy autorské dílny, které jsou na prodej. Cena se pohybuje v rozmezí 2-5 tisíc kun za jednu grafiku. Při její koupi obdržíte certifikát potvrzující, že se jedná o originál. Výstavu ve Staré městské radnici na Národním náměstí můžete navštívit až do 9. srpna. Děti mají vstup zdarma, dospělí zaplatí 40 kun.

Aktuální bankovní kursy a ceny pohonných hmot:
Splitska banka vyplácí za 1 euro 7,28 kun a za 100 českých korun 26,70 kun. Ceny benzínu a nafty zůstávají stejné. V síti čerpacích stanic INA stojí jeden litr Eurosuperu 95 7,65 kun, za Eurodiesel zaplatíte 6,95 kun.

Doprava:
Zvýšený provoz je hlášen na hlavních příjezdových silnicích ve směru k moři, podobně jako na dálnici A2 mezi Záhřebem a hraničním přechodem Macelj. Hustá je doprava i na dálnici A3 mezi breganou a Lipovacem, stejně jako na většině hraničních přechodů. Trajekty plují podle plavebních řádů.

Předpověď počasí na 11. července:
Od zítřka se začne počasí na Jadranu stabilizovat, konečně by mělo začít pravé léto. V Dalmácii se ale ještě zítra mohou místy objevit deště nebo bouřky. Dopoledne povane slabá bura. Ranní teploty 18 až 23, odpolední 25 až 30 °C.
Teplota moře 24-28 °C - nejteplejší je moře u Zadaru.

Upozornění pro jachtaře: zítra se může místy objevit neverin. V noci a zítra na severním a částečně na středním jadranu bude foukat severovýchodní a otevřeném moři severozápadní vítr 30 až 40 uzlů! Moře bude na stupni 2-4. Viditelnost 10 až 20 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu