Vanilkové rohlíčky a linecké. Vánoce se blíží, výroba cukroví jede naplno. Jaké máte nejraději?

24. listopad 2018 10:34

Budoucí cukrářky novopacké školy gastronomie a služeb už ve velkém začaly vyrábět vánoční cukroví. Objednávek mají stovky a vyřídit je musí co nejrychleji. Na pečení mají necelý měsíc. Plánují tvořit klasické druhy, ale chtějí vyzkoušet i novinky. Cena za cukroví zůstává stejná jako v loňském roce. 

Vánoční cukroví a slavnostní tabule. Pečeme a zdobíme. Zkuste s námi nové recepty!

Pečení cukroví, vykrajování, Vánoce

Alena Šulcová a Gabriela Výborná ze Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka byly hosty naší předvánoční radioporadny na téma: Pečeme a zdobíme cukroví. Zkuste s námi nové recepty! Poradíme vám, jak slavnostně prostřít a ozdobit vánoční tabuli. Zajímavá osobnost je hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Studentky třetího ročníku si rozdělily práce, dvě sypou do velkého mixéru kilogramy mouky, další přidávají vejce a ostatní ingredience.

„Těsto zaděláváme po 20 kilech, což už je tedy hodně. A počet vajec jde do tisíců," vypočítává mistrová Alena Šulcová velké množství surovin, které se zpracuje na výrobu vánočního cukroví. Spotřebují se stovky kilogramů cukru, mouky a dalších surovin.

Budoucí cukrářky novopacké školy gastronomie a služeb začaly vyrábět vánoční cukroví

Loni studenti vyrobili 1700 kilogramů vánočního cukroví a letos mají už před sebou objednávky na téměř 2 tuny.

„Před dvěma dny jsme začali a teď to tady vypadá ne moc chaoticky, protože tento týden tu máme méně dětí. Ale příští týden už jich bude jednou tolik, celkem 60 dětí, a rozjedeme výrobu čajového pečiva na plné obrátky," doplňuje Alena Šulcová.

Peče se ve všech třech dílnách najednou a studenti se střídají, aby si každý z výroby vyzkoušel vše. Tedy od míchání těsta, přes vykrajování, pečení a nakonec zdobení.

Budoucí cukrářky novopacké školy gastronomie a služeb začaly vyrábět vánoční cukroví

„Zrovna jsme dodělali ořechové těsto, které si připravíme do válečků a dáme do chladícího boxu. Zítra z něj budeme vypichovat," říká mistrová Eliška Hebká.

Budoucí cukrářky novopacké školy gastronomie a služeb začaly vyrábět vánoční cukroví

A vyjmenovává druhy, kterých tradičně vyrábí nejvíc, protože je podle ní mezi lidmi nejoblíbenější: „Určitě budeme dělat osvědčenou klasiku. Budou to například vaflové rohlíčky obalované v cukru, vaflové potahované, linecké těsto, to vypichujeme na dva způsoby. Jedno bude plněné ořechovým krémem a druhé budeme slepovat marmeládou."

Díky velké úrodě a tedy i nízké ceně vlašských ořechů se tady bude hodně vyrábět právě z této suroviny.

Zkoušet se podle Aleny Šulcové budou i novinky: „Ořechové těsto se už dělalo, ale letos bude s ořechovou náplní. A ještě budeme mít také kakaové těsto."

Výroba cukroví zaměstná budoucí kuchaře až do 19. prosince. Jeho cena zůstane stejná jako v loňském roce.

Spustit audio

Související