Řepy je letos méně, má ovšem velký obsah cukru. Cena v obchodech by neměla příliš stoupat

15. listopad 2018 09:34

Až o jeden měsíc bude kratší letošní řepná kampaň v jediném cukrovaru v Královéhradeckém kraji, trvat by měla 105 až 110 dní. Zařízení v Českém Meziříčí jede už 48 den v nepřetržitém provozu a cukrovar chce zpracovat zhruba 770 tisíc tun řepy.  To je o 230 tisíc tun méně než loni. Za brány cukrovaru se podíval reportér Václav Pilný.

Obyvatele Českého Meziříčí trápil zápach z cukrovaru. Napříště pomůže ‚čichací komise‘

03527791.jpeg

Nepříjemný zápach trápil v posledních týdnech obyvatele Českého Meziříčí na Rychnovsku. Jeho původcem byly zbytky řepy, které po vybagrování usazovacích nádrží začaly hnít. Vedení obce společně s cukrovarem pracuje na tom, aby se v budoucnu podobná situace už neopakovala. V Českém Meziříčí navíc vznikne takzvaná čichací komise, která má zjišťovat původce zápachu.

V cukrovaru v Českém Meziříčí je v plném proudu už 147. řepná kampaň. Ředitel Petr Karkoš vysvětluje, jaká je letos kvalita řepy: „Oproti loňskému roku je kvalita řepy naprosto odlišná. Loni byla řepa velice vodnatá a křehká, s nízkou cukernatostí. Letos je mnohem sušší a má velký obsah cukru."

Jak vypadá cesta řepy z překladiště až k samotnému výrobnímu procesu?
„S tím letos není problém, řepa přichází suchá a bez nečistot. Pokračuje přes prací linku a potom, co se vypere, tak vstupuje do továrny, kde je nakrájená na takzvané cukrovarnické řízky. Následným výrobním procesem je z ní vylouhována šťáva a vyroben cukr."

Kolik nákladních aut denně přiváží do cukrovaru řepu?
„Je to přibližně kolem 300 kamionů denně, každý o hmotnosti 27-28 tun."

Cukrovar v Českém Meziříčí

Po dopravnících směřuje řepa do samotné výrobny cukru. Jaké je letos výnosnost řepy?
„Co se týče výnosu objemového v řepě, tak tam je propad o desítky procent. Což je pro naše pěstitele a zemědělce opravdové neštěstí. Na druhou stranu to zvyšuje mnohem vyšší výnosnost cukru, je tam vyšší cukernatost, která se blíží téměř k 20 procentům. Což trošku kompenzuje ztráty. Nicméně, v celkovém absolutním množství bude letos toho cukru určitě méně, než loni."

Co nižší výnosy znamenají pro zemědělce?
„Pro zemědělce je to veliký problém, protože oni používají cukrovarnické řízky jako krmivo pro svá stáda. A toho krmiva bude letos mnohem méně. Tedy pro ně to není nic jednoduchého."

Cena cukru v obchodech by neměla příliš stoupat

Mají se spotřebitelé tedy obávat zdražování cukru?
„Pokud se bude jednat o nějaké zdražování, tak se určitě nebude jednat o nic skokového. Je pravděpodobné, že o nějaké haléře se cena cukru zvýšit může, v důsledku nižší výroby. Ale určitě to nebude skok o desítky procent," dodává ředitel cukrovaru v Českém Meziříčí Petr Karkoš.

Letošní řepná kampaň by měla v Českém Meziříčí skončit zhruba v polovině ledna příštího roku.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související