Válečný památník v Hrabyni bude prošpikovaný moderní technikou

16. prosinec 2008
Zblízka

Víte, kde u nás najdete jediný oficiální památník věnovaný druhé světové válce? V Hrabyni na Opavsku byl postaven v monumentálním stylu, jenže zchátral až příliš rychle. Teď je zavřený a prochází velkou opravou za bezmála 200 miliónů korun.

"Druhé patro," oznámila typická signalizace výtahu. Tento drobný detail vlastně všechno způsobil. Velkolepý hrabyňský památník neměl výtah a vozíčkáře musel někdo složitě vynášet po schodech. Teď už je ale všechno jinak. Z šedivého betonového monstra se stává jedinečný magnet pro návštěvníky. A to nejen z řad pamětníků a povinných školních exkurzí.

Hlavními lákadly jsou plastické obrazy a místy velmi děsivé dekorace. "Nyní se nacházíme v ruině domu. Takto vypadaly všechny domy v Hrabyni. Byly bez střech, bez oken, bez dveří, rozstřílené, protože o každý dům se tady velmi tvrdě bojovalo. Bude tu nainstalován i původní nábytek nebo kuchyně, které se dochovaly. Tady je pohled do sklepa, protože ti lidé přechod fronty přečkali ve sklepech," přiblížila Jana Horáková, vedoucí památníku a provedla mě všemi chodbami.

Klasických vitrínek tady bude jen velmi málo. Vystřídají je monitory a trojrozměrné výjevy, schody smrti v koncentračním táboře, kusy letadel, těžké techniky, hra světel a vzájemně propojených počítačů. Podobných lákadel, jako je například starý vojenský telefon v památníku bude spousta, ale hlavní důraz bude směřovat na pietu a důstojné vzpomínky.

"Nechali jsme tu vybudovat sarkofág, na kterém je 26 tubusů. V nich bude umístěná prsť z pamětních míst bojů, kterými prošli jednak naši vojáci v zahraničí, to znamená na území Sovětského svazu, Francie, Anglie, na Středním východě, ale také míst největšího utrpení, kterým prošli českoslovenští občané, to znamená koncentrační tábory nebo obce, které byly za druhé světové války vypáleny," upřesnila vedoucí památníku.

Do Hrabyně už telefonuje spousta netrpělivých lidí a ptají se, kdy už budou moci přijít. Roční návštěvnost v desítkách tisíc řadí tento památník k vyhledávaným cílům. Všichni by se měli dočkat koncem dubna příštího roku. Po stavební stránce je už ale všechno za námi," dodal náměstek ministra kultury Tomáš Stejskal. "Kolaudace celé stavby bude během několika týdnů. Celkové náklady jsou ve výši 192 miliónů korun," upřesnil náměstek.

Historici řeší zvláštní paradox. Hrabyňská oblast, místo tvrdých střetů, kde se dodnes téměř denně objevuje v lesích a na polích válečná munice, přesto se nikde nezachovala pořádná uniforma vojáka Rudé armády. "Zatím to vypadá tak, že se podaří získat ke spolupráci moskevské muzeum Vlastenecké války, které snad bude ochotno a schopno nám zapůjčit nějaké autentické věci, hlavně nám jde o ty uniformy," řekla Jana Horáková.

Ještě jedno vysvětlení malé záhady. Pokud znáte hrabyňský památník, určitě vás napadlo, proč ho tvoří dva obrovské betonové kusy mířící do vzduchu. Nejsou to pásy tanku, jak se tady traduje, ale symbol dvou vojáků vstávajících ze země. I na to bude zbrusu nová tvář památníku myslet.

autor: mrk
Spustit audio