V ulicích Paříže bylo až 1,5 milionu lidí. Mezi nimi státníci i příbuzní obětí

11. leden 2015

Dění jsme sledovali ONLINE. Takovou manifestaci Paříž ještě v moderních dějinách nezažila. Alespoň tak označují francouzští novináři pochod, na který se podle organizátorů vydal až 1,5 milionu lidí. Mezi nimi i na padesát státníků z celého světa. Akcí chtějí připomenout 17 obětí teroristických útoků z posledních dní a vyjádřit odhodlání bránit demokratické hodnoty.

Paříž se stala asi nejhlídanějším místem na zemi. Obří manifestaci v Paříži světová média hodnotí jako jednu z nejemotivnějších událostí v poválečné Francii.

Na bezpečnost účastníků pochodu dohlíží pět a půl tisíce policistů. Někteří se budou pohybovat mezi pochodujícími v civilu, na střechách domů jsou rozmístěni odstřelovači, státníky bude doprovázet 56 motorizovaných jednotek.

Pochod začal s krátkým zdržením po 15. hodině na náměstí Republiky a míří k Národnímu náměstí přes Voltairův bulvár. Z bezpečnostních důvodů byly ale připraveny dvě náhradní trasy.

Čtěte také

Sedmnáct lidí se tento týden stalo terčem teroristů v Paříži. Dva bratři, Chérif a Said Kouachiovi, nejprve ve středu postříleli redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, zabili celkem 12 lidí, včetně šéfredaktora týdeníků, několika karikaturistů a policistů. Policie je bratry dopadla v pátek v tiskárně v obci Dammartin-en-Goële asi 40 kilometrů od Paříže, kde se zabarikádovali. Oba policie zastřelila.

Další terorista, Amedy Coulibaly, pak ve čtvrtek zastřelil v Paříži policistku. Den nato se zabarikádoval v obchodě s košer zbožím v oblasti Porte de Vincennes, držel na dvacet rukojmích. Čtyři z nich zastřelil. Policie útočníka zabila.

Čtěte také

autoři: jšm , ČRo , vpo , ak , dp
Spustit audio