V Turnově chystají 4 fotovoltaické elektrárny, měly by městu výrazně uspořit energie. Kdy a kde budou?

3. duben 2023 16:31

Nové fotovoltaické elektrárny se chystá vybudovat město Turnov, slibuje si od toho úsporu na nákladech za energie, které mu za poslední rok vzrostly. Byly by to vůbec první solární elektrárny, které by dodávaly energii do městských budov, například do školy.

Čtěte také

Město Turnov chce solární elektrárny nechat nainstalovat na 4 budovy; konkrétně na základní školu Žižkova, novou radnici, Kulturní centrum Střelnice a na dům s pečovatelskými službami Fokus. Jsou to první solární elektrárny, které by město chtělo na své budovy nechat pořídit.

Je to zároveň i poprvé, co vedení vyzkouší takzvaný systém „design and build“, což je metoda, která by měla stavbu urychlit. Znamená to, že se o všechno postará jedna firma; tedy zpracuje veškeré dokumenty, a zajistí nákup i samotnou instalaci solárních panelů.

Radnice by solární panely chtěla umístit ještě letos. Teď nechává zpracovat projektovou dokumentaci, aby mohla vybrat firmu, která solární panely zajistí. Za rok by podle odhadu radnice mohly všechny čtyři elektrárny městu ušetřit zhruba milion korun. Místostarosta Turnova Jan Lochman z uskupení PROTO Českému rozhlasu řekl, že by chtěl v budoucnu solární elektrárny nechat postavit ještě na další budovy.

Radnice počítá s tím, že vybudování elektráren vyjde na zhruba 6 milionů korun. Polovinu nákladů by chtěla pokrýt pomocí dotace. Vedení Turnova už v minulosti kvůli úsporám na nákladech za energie třeba nechalo vyměnit svítidla veřejného osvětlení nebo světla v budovách některých sportovních organizací.

Turnov není jediným městem, které plánuje na energiích ušetřit prostřednictvím solárních panelů. Například krajský Liberec chce mít panely na deseti městských budovách a podobný projekt chystá i město Jablonec nad Nisou.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související