Když je dům chytrý, tak šetří kapsu i přírodu

9. duben 2017

Úsporný a šetrný k přírodě. Takový je „chytrý“ dům v Sekerkových Loučkách na Turnovsku, který maximálně využívá nejmodernější technologie. Dům vytápí tepelné čerpadlo a na jeho střeše jsou výkonné solární panely. Energii vyrobenou sluncem pak umí speciální zařízení uložit do zásobníků s vodou nebo do baterií a využít ji až v době, kdy je třeba zamračeno. Spotřebiče řídí wi-fi systémy.

V domě žije se svou rodinou Lucie Bedrníčková, která je příznivkyní obnovitelných zdrojů energie. Celý „chytrý“ dům je ovládán z jedné speciální místnosti. „Jsou tu střídače od fotovoltaických systémů, bateriové systémy, tepelné čerpadlo, je tu velká nádrž na vodu, nejenom užitkovou, ale i topnou, a pak tu jsou pračka, myčka a takové to standardní vybavení,“ popsala Lucie Bedrníčková.

Lucie Bedrníčková je příznivkyně obnovitelných zdrojů

Jak to všechno funguje? Na střeše jsou fotovoltaické panely, které vyrábějí stejnosměrný proud. Ten je sveden do zařízení, tzv. střídače, které ho převede ze stejnosměrného na střídavý proud. „Ten se vyvede do hlavního elektrického rozvaděče. Případně se může uložit i do bateriových systémů,“ popsal Roman Mráz, který s instalací veškeré techniky pomáhal. „Dům má vlastní spotřebu, ale fotovoltaická elektrárna může vyrábět větším výkonem, než je potřeba. My pak ten nadbytečný výkon pochytáme a uložíme ho v té nádobě nebo v baterkách,“ vysvětlil celý proces Roman Mráz.

Všechny systémy se dají ovládat z jedné místnosti


Díky promyšlenému systému je tak vždy dostatek teplé vody i elektřiny na provoz veškerých spotřebičů. „Ty si pouštím dle libosti, tak abych spotřebovávala jen svou vlastní vyrobenou energii a nedokupovala zbytečně ze sítě. A přes noc, když běží televize a počítač, tak to si to taháme z baterií, když už není výroba,“ pochvalovala si Lucie Bedrníčková, „máme i chytré řízení domáctnosti. To je nastavené tak, že když máme přebytky energie, které už nemáme kam dát, tak se postupně spouští jednotlivé zásuvky, které jsou naprogramované – jedná se o myčku, pračku, sušičku,“ vysvětlila Lucie Bedrníčková. Sledování nadbytečné energie a s ním spojené zapínání jednotlivých zásuvek je řízeno pomocí wi-fi. V nejbližší době pak chce Roman Mráz vylepšit chytrý dům ještě větrnou elektrárnou.

Spustit audio