V Řecku zažehli olympijský oheň pro hry v Soči. Pochodeň urazí rekordních 65 tisíc kilometrů

29. září 2013

Olympijský oheň pro zimní hry v Soči už plane. Zapálen byl v řecké Olympii 131 dní před zahájením her. Pochodeň teď čeká vůbec nejdelší cesta v historii.

Při tradičním ceremoniálu se olympijský oheň zapálil od slunce pomocí parabolického zrcadla. Pochodeň urazí asi 65 tisíc kilometrů. Projde rukama 14 tisíc členů štafety.

V Olympii pochodeň převzal vůbec první sportovec, osmnáctiletý řecký sjezdař Joannis Antoniu. Tím druhým pak bude hvězdný ruský hokejista Alexandr Ovečkin.

Do Moskvy oheň dorazí 6. října speciálním letadlem a následně bude cestovat po celém Rusku. Hořící pochodeň tak například zavítá na nejvyšší horu Kavkazu Elbrus, ale také na dno nejhlubšího jezera světa Bajkal. Ponor Rusové testovali, aby jim plamen ve vodě nezhasl.

To ale není jediná perlička. V listopadu posádka lodi Sojuz dokonce pochodeň vyveze do vesmíru. Kosmonautů s ní mají podniknout i výstup do volného kosmického prostoru. Poslední člen štafety zapálí oheň na Olympijském stadionu v Soči 7. února. Kdo to ale bude, se tají.

Soči bude XXII. olympiádu hostit od 7. února 2014. Přípravy na hry stále pokračují. Tento týden Soči navštívila koordinační komise Mezinárodního olympijského výboru vedená Jean-Claudem Killym.

Komise, která udělala poslední inspekční cestu před olympiádou, konstatovala, že je všechno úžasné, úchvatné a velkolepé, a město je podle ní na hry dokonale připravené. Delegaci se líbila jak infrastruktura, nové hotely, tak rychlovlaky, které budou spojovat přímořský klastr s tím horským.

Pokud měl Killy nějaké připomínky, tak veřejně nezazněly. Zato ruská opozice jich má dost: vysídlování lidí, bití stavebních dělníků, korupce nevídaná dokonce i na ruské poměry nebo poškození životního prostředí.

„Tisíckrát jsme o tom Mezinárodní olympijský výbor informovali, ale oni s námi nemluví. Myslím si, že by se tím měl zabývat mezinárodní protikorupční soud,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas bývalý vicepremiér a rodák ze Soči Boris Němcov. Jeho krajané v Soči ale oceňují, že se jejich město díky olympiádě kompletně zmodernizovalo.

autoři: mdo , lub , ak
Spustit audio