V Praze, Brně a ve Františkových Lázních budou zdarma vyšetřovat klouby

12. říjen 2013

Pokud vás bolí záda, otékají klouby nebo jste po ránu ztuhlí, nechte se prohlédnout lékařem. V Praze na Václavském náměstí a ve Vysočanech, v Brně a ve Františkových lázních si můžete dnes ověřit, jestli netrpíte některou z revmatických nemocí.

U příležitosti Světového dne artritidy zvou lékaři všechny zájemce na vyšetření do mobilní ordinace ve speciálním stanu. Příchozím se budou lékaři zdarma věnovat mezi10 a18 hodinou. Takzvaný Revmaden chce zvýšit povědomí o nemocech, které se stále častěji objevují i u mladých lidí.

„Vím, že jsem přestávala chodit, že mě rodiče nosili víceméně na rukách. A pak se to projevovalo otoky kloubů, hlavně kolen, kyčle mě bolely, postupně se přidávaly ruce, hlavně drobné klouby,“ popisuje sedmadvacetiletá Lucie Poláčková.

Artritidu u ní lékaři objevili už ve třech letech a dodnes je v péči odborníků z Revmatologického ústavu v Praze.

„Dělal jsem číšníka, tak jsem myslel, že je to z práce, a bral jsem na to bručeny. Pak už to ale byly takové bolesti, že to dál nešlo,“ vzpomíná dnes jednatřicetiletý Jindřich Čadek, který má Bechtěreva, chronické zánětlivé onemocní, které postihuje především páteřní obratle.

„Probouzel jsem se třeba pětkrát nebo šestkrát za noc, taková tupá bolest…“

Revmatická onemocnění někdy není jednoduché poznat, připomíná doktorka Markéta Fojtíková.

„Časná stadia člověk mnohdy ani nepozoruje. Například Bechtěrevova choroba vzniká mezi dvacátým a třicátým rokem, a když takového člověka začne bolet v zádech, může to bagatelizovat, chodit po rehabilitacích a nedojde k revmatologovi.“

Přitom čas tu hraje velmi důležitou roli.

„U Bechtěrevovy choroby je prodleva mezi prvními příznaky a stanovením diagnózy až devět let. Tuto dobu nejsou pacienti sledovaní a nevědí, jak mají s chorobou naložit.“

Orientační vyšetření

I proto dnes lékaři vyrážejí do ulic. V Praze bude stát stan s nápisem Revmaden ve střední části Václavského náměstí a také v Galerii Harfa ve Vysočanech. V Brně e můžete nechat vyšetřit v Galerii Vaňkovka a stan bude také v centru Františkových lázní.

„Na každém místě bude diskrétní zóna, kde bude pacient moct být vyšetřen. Vyšetření bude samozřejmě orientační, screeningové, až potom by byl člověk nasměrován k odborníkovi,“ zve na Revmaden doktorka Markéta Fojtíková.

autoři: anr , tej
Spustit audio