V Pardubicích by měla být vrtulníková výcviková centrála pro NATO

3. únor 2012

Česká republika chce mít vedoucí roli v budování mezinárodní vrtulníkové výcvikové centrály NATO. Ministr obrany Alexandr Vondra předložil svým kolegům na schůzce v Bruselu plán na její vybudování.

Centrála má vzniknout jako jeden z projektů takzvané „chytré obrany“ NATO a má sloužit ke školení pilotů a obslužného personálu ruských helikoptér typu Mi.

Několik států má sdružit své prostředky a vojenské schopnosti a zajistit je pro zbytek Aliance. S Českou republikou centrálu vybuduje Chorvatsko, které do ní kromě strojů vloží i cvičné prostory u Zadaru. S nabídkou k zapojení se do projektu oslovil ministr Vondra i Maďarsko.

„My plánujeme, že ten základní a část pokročilého by byl u nás. Pokud jde o Chorvatsko, tam je hlavní lokalitou Zadar – to zná každý Čech, že tam jsou u pobřeží dramatické hory a zároveň velmi zajímavý terén. Čili takový výcvik v prašném, horském nebo pobřežním terénu bude probíhat právě v Chorvatsku,“ uvedl ministr obrany.

Detailní projekt Česko předloží spojencům na květnovém summitu NATO v Chicagu. „Myslím si, že ještě do Chicaga se nám podaří do toho dostat, ale Češi budou mít vedoucí roli,“ dodal Vondra.

Na základně v Pardubicích se už na helikoptéry typu Mi zaškoluje několik afghánských a amerických pilotů. Právě zde by měl budoucí výcvik pro NATO probíhat.

Chcete dostávat každý den zpravodajství e-mailem zdarma do vaší schránky?
Budete tak mít každý den dokonalý přehled o dění ve Vašem kraji a k tomu tipy na vybrané pořady ČRo Pardubice!
To vše úplně zdarma!
Stačí se jen zaregistrovat!

autor: pan
Spustit audio