V ostravské zoo se vylíhla mláďata u kriticky ohrožených poláků východních

5. červen 2019 11:03

Poláky východní najdete v ostravské zoologické zahradě ve Voliérách ptáků Tibetu a Číny, konkrétně v průchozí voliéře Nížiny východní Číny. V celém komplexu voliér představují nejvzácnější ptačí druh, který je v přírodě ohrožen vyhubením.

Početnost divoké populace této potápivé kachny se odhaduje na 150 – 700 dospělých jedinců. Příčinou ohrožení je degradace přirozených stanovišť, především ničení mokřadů, dále lov a také turismus.

Polák východní

Ostravská zoologická zahrada chová poláky východní od roku 2009. „Současný pár získala v rámci mezinárodní spolupráce ze Zoo Chester v roce 2014. Pár v dubnu zasedl na dvanáct vajec, z nichž šest bylo oplozených. 23. května se vylíhla dvě mláďata,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Mláďata teď mohou návštěvníci vidět v jedné z Voliér Ptáků Tibetu a Číny v blízkosti hlavní brány zoo. Kromě vzácných kachen zde žijí i další druhy ptáků, jako například tenkozobci opační, ústřičníci velcí,  straky modré nebo špačci čínští.

Polák východní (Aythya baeri) patří mezi potápivé kachny. Rodové jméno „baeri“ pochází od estonského přírodovědce německého původu Karla Ernsta von Baer, který tuto kachnu objevil. Zbarvení samců a samic je shodné, samci mají ovšem žlutě zbarvené okolí duhovky. Živí se vodními rostlinami a drobnými vodními bezobratlými, za kterými se potápí.

autor: tif
Spustit audio

Související