V kladrubském hřebčíně zasahovala policie, detektivové byli i na dalších místech

31. květen 2013

Na několika místech České republiky zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Kriminalisté byli i v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem nebo v Chrudimi. Důvody zatím policie neřekla.

Podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka zásah souvisí s případem, kterým se kriminalisté zabývají už několik měsíců.

„Jednotlivé úkony trestního řízení budou na mnoha místech probíhat pod dozorem Vrchního státní zastupitelství v Praze i v následujících hodinách a dnech. Proto nebudeme průběh realizace nijak komentovat,“ řekl Hanták Českému rozhlasu.

Podle reportéra Českého rozhlasu policisté zasahovali v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem od rána. Část zaměstnanců si vybrali k výslechům a zapečetili několik kanceláří. Policie vyslýchala i Simonu Voňkovou, která má na starosti pobočku hřebčína ve Slatiňanech a evropské dotace.

Detektivové proto zamířili právě do Slatiňan a byli také v Chrudimi, kde se zajímali o právě rekonstruovaný Hotel Bohemia - vyžádali si dokumenty z chrudimské radnice a Regionální rady Severovýchod v Pardubicích a v Hradci Králové. Konkrétnější informace o důvodech zásahu ale budou k dispozici zřejmě až příští týden.

Martin Škeřík z Úřadu Regionální rady Severovýchod uvedl, že zatím neznají žádné podrobnosti. „Od pátečního rána probíhá na Úřadě Regionální rady Severovýchod v Pardubicích a v Hradci Králové policejní vyšetřování. Netýká se činnosti úřadu ani jeho zaměstnanců. Policie chce získat informace k jednomu konkrétnímu projektu. Úřad Regionální rady nemá informace, jakého projektu se vyšetřování týká.“

V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu

Elitní policisté zamířili i do některých kanceláří Metrostavu v Praze a Pardubicích. Spojovacím článkem celého zásahu může být právě stavební společnost Metrostav. Původně měla opravovat část areálu hřebčína v Kladrubech a teď přestavuje i Hotel Bohemia.

Problémy s tendry

Hřebčíny v Kladrubech chovají starokladrubského bělouše a ve Slatiňanech starokladrubského vraníka. Obě stáda čítají asi 500 koní. Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Hřebčín je státní příspěvkovou organizací, která spadá pod ministerstvo zemědělství.

Šéf resortu Petr Bendl loni odvolal z funkce ředitele kladrubského hřebčína Jana Höcka, kterého nahradil Jiří Jehlička. Důvodem byla kontrola, kterou ministr do hřebčína poslal, a rozpory týkající se budoucnosti organizace.

Problémy se podle ministra týkaly nakládání s financemi, způsobem prodeje koní a také průhlednosti některých výběrových řízení. Höck označil pochybení spíše jako formální.

Zásah policie navíc přišel v době, kdy měl kladrubský hřebčín oznámit výsledky tendru na klíčovou rekonstrukci za 300 milionů korun. Předchozí výběrové řízení, které vyhrálo sdružení firem Metrostav a Chládek a Tintěra, přitom bylo zrušeno právě z obav z možných komplikací.

„Ministerstvo kultury zastavilo dotaci z toho důvodu, že objevilo závady při zadávání výběrového řízení, a muselo se vypsat nové výběrové řízení, které právě probíhá a je ve fázi zjišťování nejvýhodnější nabídky,“ popsal ekonom a zástupce ředitele Národního hřebčína Kladruby Stanislav Braňka. Pokud vše půjde podle plánu, výsledky tendru by mohly být známy do konce července.

autoři: mak , Jan Richter , dka , sib , Veronika Neprašová , ba , kop
Spustit audio