V Karlových Varech končí 40. ročník filmového festivalu

9. červenec 2005
Zprávy

V Karlových Varech dnes končí jubilejní 40. ročník mezinárodního filmového festivalu. Večer filmaři převezmou v hotelu Thermal hlavní ocenění - Kříšťálové globy. Ještě před tím je připraveno 44 projekcí. Ty soutěžní ale mezi nimi nebudou, protože poroty svou práci skončily.

Festivalové filmové projekce už navštívilo přes 130.000 diváků. Loňský rekordní počet těch, kteří během devíti dnů usedli před stříbrnými plátny, byl pokořen v pátek v poledne a dnes ještě poroste.

Prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška tak může být spokojený. "Mám pocit, že 40. ročník měl být slavnostní, protože je jubilejní, takže vyšel. Hlavně je pro mě strašně příjemné, když každý rok někdo přijde a řekne: letos to byl nejlepší ročník," řekl Bartoška.

V průběhu festivalu už převzali zvláštní ocenění Robert Redford, Sharon Stoneová, Liv Ullmannová a Jiří Krejčík. Nestatutární ceny budou vyhlášeny dnes odpoledne, hlavní ceny pak na ceremoniálu, který za účasti významných hostů začne ve Velkém sále Thermalu už v 18:00.

Za nejpodařenější ze 14 soutěžních snímků považuje filmový kritik Miroslav Beinhauer příběh o vztahu matky a syna - Perly královny ze Sáby. "Podařilo se tam skloubit divácky atraktivní příběh, který vás vtáhne, vypadá, že skutečně není vymyšlen, že se mohl přihodit. Navíc je to velice lehce natočené. Nevím, které filmy vyvolaly smích a pláč, ale tento ve velké míře," řekl o svém tipu na vítěze Beinhauer.

autoři: leš , dka
Spustit audio