V Káhiře znovu létaly kameny a lahve. Střety islamistů se stoupenci vlády ukončila policie

13. srpen 2013
Zprávy

Nové násilnosti mezi nábožensky a sekulárně laděnými Egypťany zažívá centrum Káhiry. Střetli se tam příznivci svrženého prezidenta Muhamada Mursího se stoupenci nové vlády. Bitky se snaží zastavit policie.

Střety odehrály v centru Káhiry poblíž ministerstva náboženských záležitostí.

Několik tisíc stoupenců islamistické vlády mělo původně namířeno k ministerstvu vnitra, místní obyvatelé na ně ale zaútočili z balkonů lahvemi, další na ně začali házet kameny přímo na ulici. Islamisté útok opětovali.

Násilnosti mezi oběma skupinami ukončila policie za pomocí slzného plynu, dvanáct islamistů zatkla.

Nyní už je podle zpravodaje Českého rozhlasu v ulicích klid, bitku připomínají pouze rozsypané kameny a střepy.

Islamisté nejsou v centru Káhiře příliš vítaní, většina obyvatel centrálních čtvrtí totiž podporuje centrální vládu, armádu a policii.

K podobným srážkám dochází poměrně často. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by policie přistoupila k velkému vládnímu plánu na rozehnání masových islamistických ležení. U táborů nejsou vidět žádné větší policejní složky, hlásí z místa zpravodaj ČRo.

Původně se očekávalo, že avizovaný zásah začne už v noci z neděle na pondělí. Mezi tím pronikají na veřejnost zprávy, že policie teď zvažuje různé varianty zásahu, aby došlo k co nejmenším ztrátám na životech. Může také nejprve přistoupit k obléhání táborů, aby se dovnitř nemohli dostat další lidé a zásoby.

autoři: mac , dka
Spustit audio